Dačić: Potkopani temelji Saveta Evrope

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da se usvajanjem Izveštaja za prijem Prištine u Savet Evrope otvara Pandorina kutija, a da je posredi nametanje političkih stavova i demonstracija političke moći onih država koje su priznale Kosovo. 

Gostujući na televiziji Pink, Dačić je rekao da se vodi nadljudska borba pred završni Komitet ministara SE 16. i 17. maja koji može i da odbaci Izveštaj, da odloži glasanje o njemu ili pak da ga prihvati.

Ta poslednja opcija je najverovatnija s obzirom da je veliki broj zemalja članica Saveta Evrope priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine, tačnije od 46 država Kosovo priznalo je 34, dok je za prijem u tu organizaciju potreban 31 glas država članica, smatra on.

“Ovo je nezabeležen slučaj da se ovakvom brzinom neko gura u članstvo Saveta Evrope. Na primer, Srbija je čekala tri godine, Hrvatska šest. Znači, sad tzv. Kosovo ispada kao neki raj na zemlji koji, eto, treba svi da budu zahvalni što su oni ipak odlučili da postanu članovi Saveta Evrope,” rekao je ironično šef srpske diplomatije.

Međutim, Dačić kaže da je to gotovo jedina organizacija gde albanski političari iz pokrajine mogu da proguraju Prištinu, s obzirom da se sa politikom poništavanja priznanja Kosova situacija u svetu preokrenula te da Priština ne može ništa da uradi po pitanju članstva u Ujedinjenim nacijama i njenim organizacijama. 

On je komentarišući deo izlaganja izvestioca Dore Bakojani koja je rekla da se ovim činom ne zadire u statusno pitanje, jer da je tako, ona se kao predstavnica Grčke, koja nije priznala nezavisnost Prištine, ne bi prihvatila tog posla, ocenio da je reč o cinizmu.

“Ja mislim da je ovde potpuno jasno da su oni potkopali temelj svoje kuće, odnosno naše kuće, Saveta Evrope,” zaključio je Dačić.

Comments

Pročitaj još