• Početna>
  • Vesti>

Parlamentarna skupština usvojila izveštaj kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savet Evrope

Foto: Savet Evrope (Wikipedia)

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je izveštaj Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovo odobri da postane član Saveta Evrope.

Za prijem Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da je izvestilac Dora Bakojani, predlogom da Priština postane član SE, prekršila norme međunarodnog prava i principe na kojima je Savet Evrope osnovan.

Pantić Pilja je rekla da je sama Bakojani napisala da je uspostavljanje Zajednica srpskih opština neophodan uslov za efikasnu zaštitu nacionalne manjine.

Ovo je presedan kojim ćete otvoriti Pandorinu kutiju i pitanje je čija zemlja je sledeća koja će iskoristiti ovaj presedan, naglasila je ona, podsećajući na odluku prištinskih vlasti da ne dozvoli uvoz srpske robe i zabranu upotrebe dinara.

Comments

Pročitaj još