• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Violetom Oroši: Bitno je da novinar zna šta hoće

Foto: Kim

„Ako novinar želi da napreduje u svojoj karijeri mora i da rizikuje, da se bori protiv lažnih vesti, bude glasan i uporan“, rekla je u podkastu Kima novinarka Violeta Oroši, dopisnica WDR-a iz Kelna.

Medijska scena na Kosovu se, prema njenom mišljenju, ne razlikuje puno u odnosu na druge u regionu.

„U jednom trenutku mi se učinilo da ona čak i jako dobro stoji, da je na visini. Na svakom mediju koji ima državnu frekvenciju gledaoci su mogli da čuju različita mišljenja kada je, na primer, politička scena u pitanju. U poslednje vreme, mislim da je ta scena malo pala i da nije toliko profesionalna koliko mi se činilo pre godinu ili dve“, rekla je ona.

„To su posledice brzog izveštavanja, neproverenih informacija ili nemanja želje određenih medija da provere te informacije zato što to zahteva vreme, novac i osoblje. Naravno da je tačna informacija danas stvar koju bi ja najviše želela da vidim, međutim, brza informacija dominira“, pojasnila je ona.

Dodala je i da su mediji usavršili tehniku kako kroz vest provući govor mržnje.

„Nema direktnog jezika mržnje, ali ga ima u smislu, upravo tog neproveravanja informacija. Najčešće informacije dolaze od vladajućih struktura i ukoliko medij nema želju, ne može ili jednostavno neće da proveri tu informaciju i koristi narativ te vladajuće strukture, naravno da se tu uvek provlači i jezik mržnje. Mislim da su najviše targetirane etničke grupe, bilo da se radi o srpskim ili albanskim medijima“, rekal je ona.

Kada je reč o medijskoj pismenosti građana, Violeta Oroši je istakla da predavanja o ovoj temi treba da trže novinari.

„Oni (novinari) najbolje znaju koje su zapravo zamke lažnjih vesti, dezinformacija, pa i propagande. Zapravo, mislim da građani ne razmišljaju mnogo o dezinformacijama, oni prate medije koji im odgovaraju. Kao i u Srbiji, imate ljude koji masovno čitaju tabloide i ako im kažete da to nije tačno, oni veruju u to. Tako je to i ovde, oni jednostavno imaju svoje medije kojima veruju. Ima medija koji su pro ove vlade i oni, iako znaju da nešto nije tačno, oni veruju“, dodala je.

Iskusna novinarka je sigurna kako političari misle da su ovek u pravu.

„Oni ponekad i bezkurpulozno pokušavaju da demantuju medije. Pitanje je sada da li obični mediji žele potpunu realnost da prikažu ili delimičnu. Delimična realnost je jako opasna, zato što nije tačna do kraja i stvara opet drugačija kolektivna mišljenja. Zvaničnici misle da su uvek u pravu i da njihove izjave i dostignuća mediji zloupotrebljavaju“, kazala je Oroši.

Prema njenom mišljenju, jedna politička struktura ne bi trebalo da dugo bude na vlasti, jer je potom potrebno mnogo vremena da se građani mobilišu i promene vlast koja se ustoličila. Oroši je istakla da su u toj situaciji važni mediji koji treba da su uporni i stalno razotkrivaju taj, kako je dodala, „nerad Vlade“.

Oroši je zaključila da nije teško izveštavati za strani medij sa Kosova.

„Uglavnom pratim politiku, ali kod nas je sve politika. I ekonomija i sport su politika. Meni to nije problem, jer imam svoj cilj, a to je mir između ljudi i zajednica. Ja razumem sve ljude na Kosovu, nekada mogu lično da se složim ili ne, ali ono na šta se žali neka zajednica ili pojedinac je legitimno“, zaključila je Violeta Oroši.

Comments

Pročitaj još