• Početna>
  • Vesti>

Odbor EP podržao predlog Nemeca o ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima

Foto: Radio Mitrovica sever

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je danas nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Za izveštaj je glasalo 34 poslanika LIBE-a, sedam je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano. 

Kako je rečeno Tanjugu u kabinetu Nemeca, nakon usvajanja nacrta izveštaja u odboru EP, Evropski parlament bi trebalo da glasa o tom dokumentu na poslednjoj plenarnoj sednici, koja će biti održana od 22. do 25. aprila u Strazburu.

Nemec je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

U tekstu se navodi da bi ukidanje izuzeća iz viznog režima za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, obezbedilo da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu.

Izvestilac je nazvao diskriminacijom to što su srpski građani na Kosovu, koji su vlasnici pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, “poslednja kategorija lica na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza” za EU, bez njihove krivice.

Nemec je sredinom marta rekao za Tanjug da je moguće da se brzo reši pitanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije i istakao da je na EP da donese odluku o ovom pitanju do kraja aprila. 

On je rekao da su glavne tačke njegovog izveštaja da Srbi sa Kosova dobiju vizu i mogućnost da putuju u EU i ocenio da ne postoje velike prepreke za rešavanje ovog pitanja. 

Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa Kosova izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na Kosovu.

Srbi sa Kosova, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine. 

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani Kosova, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Comments

Pročitaj još