• Početna>
  • Vesti>

EU žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na glasanju za opoziv gradonačelnika

Foto: Tanjug

Evropska unija izrazila je žaljenje što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje na glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i pozvala ovu političku partiju da promeni odluku.

U pisanoj reakciji se navodi da Brisel poziva Srpsku listu da promeni odluku.

“Ipak, pozivamo Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje, jer je demokratija učešće, a na biračkom telu kosovskih Srba je da iskoristi svoja prava i izrazi svoje političko mišljenje na glasačkoj kutiji”, navodi se u pisanoj reakciji.

EU podseća da je kritično da se inkluzivni lokalni izbori, na kojima kosovski Srbi učestvuju bez preduslova, održe u sve četiri opštine na severu Kosova.

“Sprovođenje novih izbora za gradonačelnike obezbedilo bi potpuno reprezentativnu lokalnu vlast na severu i pomoglo u deeskalaciji situacije. Glasanje o opozivu je korak u ovom pravcu”, poručuje se u pisanoj reakciji EU.

Takođe je prihvaćeno da je EU uzela u obzir zabrinutost kosovskih Srba u vezi sa procesom koji omogućava nove lokalne izbore.

“Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova”, poručuje se iz EU.

Comments

Pročitaj još