• Početna>
  • Vesti>

EU poziva Srpsku listu da preispita odluku o glasanju za smenu gradonačelnika

Foto: Zvanićčan prenos obraćanja portparola EU, print screen

Evropska unija poziva Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje u glasanju za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, koje bi trebalo da bude održano 21. aprila, izjavila je portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali.

Nabila Masrali je rekla da EU žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u ovim izborima, kao i zbog odluke da pripadnici srpske zajednice ne učestvuju na popisu stanovništva na Kosovu, koji je počeo u petak, 5. aprila. 

“Žalimo zbog toga što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u izborima za opoziv (albanskih gradonačelnika), planiranih za 21. april u četiri severne opštine”, rekla je Masrali ma konferenciji za novinare u Briselu. 

Ocenila je da je za EU ključno da se inkluzivni lokalni izbori na kojima učestvuju Srbi na Kosovuodrže bez uslova u sve četiri opštine na severu Kosova kao i da bi sprovođenje novih izbora za gradonačelnike osiguralo “punu zastupljenost lokalne vlasti na severu i pomoglo u deeskalaciji situacije”.

“Primili smo k znanju zabrinutost kosovskih Srba u vezi sa procesom kojim se omogućavaju novi lokalni izbori. Ipak, pozivamo Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje na izborima, jer je demokratija učešće, a biračko telo kosovskih Srba da iskoristi svoja prava i izrazi svoje političko mišljenje na glasačkoj kutiji”, rekla je Masrali.

Podsetila je da je Srpska lista bojkotovala prethodne lokalne izbore na severu Kosova u aprilu 2023. godine, za koje je rekla da, iako su održani u skladu sa “pravnim okvirom”, nisu ponudili dugoročno političko rešenje zbog niske izlaznosti Srba.

Govoreći o popisu ona je rekla da je odluka Srpske liste da ne učestvuje za žaljenje, jer je obezbeđivanje ažurnih podataka o stanovništvu od najveće važnosti. 

Masrali je objasnila da popis olakšava pravednu raspodelu resursa među opštinama, a pomaže i u donošenju, kako je rekla, “informisanih političkih odluka, planiranju javnih usluga i rešavanju specifičnih potreba različitih demografskih grupa unutar stanovništva”. 

Srpska lista je u nedelju, 7. aprila saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeće glasanje na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova.

Kako je istakao predsednik SL Zlatan Elek, kosovski premijer Aljbin Kurti je učinio sve da taj referendum ne uspe.

Comments

Pročitaj još