• Početna>
  • Vesti>

CIK traži od Srpske liste i GI SPO da imenuje nove članove OIK-a

Foto: Koha

Centralna izborna komisija (CIK) zatražila je od Srpske liste i Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GI SPO) da imenuju nove članove Opštinskih izbornih komisija.

Centralna izborna komisija prihvatila je u utorak ostavke četiri člana Opštinskih izbornih komisija za opštine Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica, koje je prethodno imenovao ispred Srpske liste.

Eljezi je takođe saopštio da još nisu dobili zvanično saopštenje Srpske liste o bojkotu referenduma 21. aprila već samo jedan mejl u kome se navodi ostavka predstavnika političkih subjekata njihove stranke i GI SPO.

CIK akreditovao prvu grupu posmatrača za referendum na severu

Na današnjoj sednici Centralne izborne komisije akreditovana je prva grupa od 18 posmatrača, koja će moći da prati proces glasanja 21. aprila na severu Kosova i ostale procedure do overe konačnog rezultata.

Rok za prijavu za akreditaciju posmatrača na referendumu za smenu četri predsednika opština na severu Kosova ističe 15. aprila 2024. godine.

Na osnovu administrativnog, smena gradonačelnika moguća je nakon što peticiju potpiše više od 20 odsto birača.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, referendum o smeni gradonačelnika zakazala je za 21. april, nakon što je Centralna izborna komisija verifikovala potpise pristigle iz opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica.

Comments

Pročitaj još