• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika i crteža Zorana Jovanovića Dobrotina: Kada slikam ženu, ja je osvajam

Foto: Kim

Izložba slika i erotskih crteža jednog od najeminentnijih likovnih umetnika sa Kosova, Zorana Jovanovića Dobrotina, otvorena je večeras u Galeriji umetnosti Priština, odnosno Doma kulture Gračanica.

Na posthumnoj izložbi izloženi su akvareli, ali i brojni crteži – aktovi ljudskih tela.  Ovi radovi su samo deo stvaralaštva ovog velikog umetnika. Porodica Dobrotina poklonila je njegova dela Galeriji umetnosti Priština u Gračanici čime je dodatno obogaćen njen fundus.

Njegova supruga Jelena Milošević u pismu koje je pročitano posetiocima izložbe naglasila je da se  Zoran ovom izložbom večeras vratio Kosovu, svojoj, kako je rekla, najvećoj ljubavi i inspiraciji. „Naš Zoran Jovanović Dobrotin će zauvek biti u nama i našim srcima, u potezima četkice, u zvuku špahle, u mirnoj i nemirnoj liniji neobičnih formi i strukturama, u zraku svetlosti koja najlepše sija iznad Gračanice“, navela je ona u pismu.

Osim Kosova, njegova velika inspiracija bila je žena, navodi u pismu Jelena Milošević. Upravo žene u seksualnom odnosu sa muškarcima nalaze se na njegovim brojnim crtežima izloženim večeras.

„Ne mogu da zamislim život bez žene, ona mi daje mir sigurnost. Kada slikam ženu, slikam je kao način osvajanja žene sa kojom sam. I tako smo osvajali beline platna, osvajali nove svetove i jedno drugo“, navela je Miloševićeva u pismu opisujući razgovor sa svojim suprugom.

Ako nema strasti onda nema ni dobre umetnosti , upravo ovi crteži upućuju na to sa koliko je strasti stvarao Zoran Jovanović Dobrotin, rekao je Žarko Milenković književni kritičar, otvarajući ovu izložbu.

„Uprvo ovi crteži u njemu pokreću želju za životom, za stvaranjem, a erotika je zapravo drugo ime za želju. Sami činovi seksa i snošaja, pokreću čitavu lavinu životnosti i želje. Na pojedinim crtežima vidimo da su žene i muškarci svedeni na svoje polne organe što nam ponovo u svest dovodi (Žorža) Bataja koji je uočio tri oblika erotizma, erotizam tela, erotizam srca i sakralni erotizam“, kazao je Milenković.

O životu i radu umetnika govorio je i urednik Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić.

„Poznat kao najveći boem prištinskog likovnog kruga ostavio je bogat slikarski i grafički opus. Stvaralaštvo Zorana Jovanovića Dobrotina je ne samo bogato, već i samosvojno i specifično, onakvo kakav je i on sam bio. O svom preplitanju iskazuje se njegov energičan i eskpresivan potez pun dramatike, asocijacie, gde linearni zapisi stvaraju prizore unutrašnje stvarnosti“, kazao je urednik Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić.

Zoran Jovanović Dobrotin imao je uspešnu domaću i međunarodnu karijeru, sa preko 30 nagrada, bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Pored više od pedeset samostalnih, Dobrotin je učestvovao i na više od 400 kolektivnih izložbi. Stvarao je i u Gračanici u okviru Vidovdanske likovne kolonije.

Do smrti 2016. godine Zoran Jovanović Dobrotin bio je redovni profesor Fakulteta umetnosti Priština.

Comments

Pročitaj još