• Početna>
  • Vesti>

Ulutaš obišao turske vojnike KFOR-a na administrativnoj liniji

Foto: Kfor

Komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš (Özkan Ulutaş), posetio je vojnike turskog operativnog rezervnog bataljona raspoređene duž administrativne linije, saopšteno je iz ove misije na Kosovu.

Poručuju da ove jedinice sprovode redovne patrole na terenu kako bi se obezbedila sloboda kretanja i sigurno i bezbedno okruženje za sve lokalne zajednice“.

„KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i sloboda kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“, naveli su iz ove misije.

I u novom saopštenju podsećaju na to da je KFOR treći u lancu reagovanja, posle Kosovske policije i misije EU za vladavinu prava (EULEX), naglašavajući da između njih postoji bliska saradnja.

Osim pripadnika turskog kontingenta, administrativnom linijom su prošlog meseca patrolirale i jedinice italijanskog inženjerskog voda ORF, a potom, krajem februara i sa pripadnicima Kosovske policije.

Podsetimo, povećano prisustvo KFOR-a primetno je na Severu Kosova od prošle godine, odnosno od sukoba ispred opštinske zgrade u Zvečanu, a potom i dešavanja u Banjskoj septembra meseca.

Snage KFOR-a povećane su za oko 1000 vojnika, a broj patrola je više puta povećan.

Comments

Pročitaj još