• Početna>
  • Vesti>

Prošlo 4.000 dana od sporazuma, ZSO nije formirana, a Priština je nagrađena

Foto: Radio Mitrovica sever

Misija Republike Srbije pri EU saopštila je da Kosovo do danas nije pokazalo volju da uspostavi Zajednicu srpskih opština iako je prošlo 4.000 dana od potpisivanja sporazuma.

Misija Republike Srbije pri EU objavila je, povodom navršenih 4.000 dana od kada je usvojen Briselski sporazum po kome se Priština obavezala da formira Zajednicu srpskih opština, da vlasti u Prištini na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, do danas nisu pokazale volju da uspostave vitalni okvir i dodatno ga otežavaju nametanjem albanskih gradonačelnika i odbornika u srpskim opštinama.

Misija na svom nalogu na mreži “Iks” podseća da je Priština potpisala i ratifikovala Sporazum, ali da to nije sprečilo Kosovo da dostigne nekoliko prekretnica uz podršku međunarodne zajednice, uključujući izdavanje viza za EU, preporuku za pridruživanje SE i unapređenje statusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a.

„S tim u vezi, krajnje je vreme da međunarodni partneri zadrže Kurtija odgovornim i kritički se angažuju sa evidentnim nedostatkom volje da se sprovedu prethodno dogovoreni aranžmani i omogući stabilno i mirno postojanje Srba“, navodi se u objavi.

Starović: Kurti odbija da sprovede sporazum o ZSO

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da je Sporazum, koji podrazumeva i osnivanje ZSO, potpisan i ratifikovan dvotrećinskom većinom glasova u kosovskoj skupštini, ali da Aljbin Kurti i dalje odbija da ga sprovede, što dodatno ometa uspostavljanje nametanjem albanskih gradonačelnika i odbornika u srpskim opštinama.

„Iako ovakvo Kurtijevo ponašanje ne treba nikoga da iznenadi, prećutno odobravanje međunarodnih aktera prkosi zdravom razumu i protivreči svim principima. Ne postoji drugi način da se opiše činjenica da je Kosovo* u međuvremenu dobilo šaku šargarepe, uključujući liberalizaciju viznog režima sa EU, preporuku za pridruživanje SE i unapređenje statusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a“, napisao je on na mreži Iks.

Dodao je i da kada imate posla sa „dilerom na točkovima“, ne možete očekivati ništa osim trika i smicalice, ali da „internacionalci“ koji bi trebalo da drže Kurtija odgovornim, zatvaraju oči pred svim njegovim lukavstvima, postajući sve više saučesnici u njegovim prevarama.

Gačević: Priština ni posle 4.000 dana nije formirala ZSO

Pomoćnik ministra za evropske integracije zadužen za političke i ekonomske kriterijume u procesu pristupanja EU Miroslav Gačević istakao je na istoj društvenoj mreži, da je očigledna nepravda to što Priština ni posle 4.000 dana nije formirala ZSO.

„Indiferentnost Zapada samo produbljuje ranu. Koliko će još međunarodna zajednica ignorisati ovo kritično pitanje“, zapitao se on.

Petković: Prošlo je 4.000 dana, ZSO nije formirana, a Priština je nagrađena

Ranije danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković podsetio je da je Priština pre 4.000 dana preuzela obavezu formiranja ZSO, a da je Beograd dobio čvrste međunarodne garancije da će to biti učinjeno.

Istakao je da je Beograd odlično razumeo zapadnu politiku dvostrukih aršina, jer za sabotiranje procesa normalizacije, Priština ne samo da nije adekvatno sankcionisana, već su nagrađeni otvaranjem perspektiva za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama.

Cicović: EU zanemaruje da Priština 4.000 dana izbegava formiranje ZSO

Srpski diplomata u Savetu Evrope Đorđe Cicović zapitao se da li će evropski partneri da nagrade Kurtija za „evropske vrednosti/vladavinu prava/ljudska prava“ na Kosovu, pri čemu zanemaruju činjenicu da već 4.000 dana izbegavaju osnivanje Zajednice srpskih opština.

„Četiri hiljade dana‼ Samo pitam EU“, napisao je on na mreži X.

Comments

Pročitaj još