• Početna>
  • Vesti>

Gašić povodom izjave Svečlje: Optužbe su najava novog nasilja i pritiska na Srbe

Foto Tanjug Strahinja Aćimović

Kad god Dželjalj Svečlja upućuje optužbe na račun predsednika Srbije, to je zapravo najava novog nasilja i pritiska na Srbe kojima želi da ih protera sa njihovih vekovnih ognjišta, poručio je ministar policije Bratislav Gašić povodom tvrdnji ministra unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić reagovao je na izjavu Dželjalja Svečlje da se oko 400 “srpskih ekstremista” obučava na administrativnoj liniji između Kosova i Metohije i centralne Srbije, saopštio je MUP.

“Kada god Svečlja upućuje optužbe na račun predsednika Srbije, zapravo je najava novog nasilja i pritiska na Srbe kojima želi da ih protera sa njihovih vekovnih ognjišta. Zna on da je laž sve što piše i govori, ali time pokušava da opravda svoju nesamostalnost i nedostatak samopouzdanja, jer za razliku od njega i Kurtija, predsednik Vučić hrabro donosi odluke slušajući svoj narod i za njega je jedini interes zaštita srpskog stanovništva i njihovih interesa na Kosovu i Metohiji”, istakao je Gašić.

Sukobi i tenzije su, dodaje, jedini rečnik kojim Svečlja, kao i “njegov vlasnik Kurti”, umeju da komuniciraju, a ne dijalogom, poštovanjem dogovora i međunarodnih sporazuma.

“Nezakonitim preuzimanjem nadležnosti Kfora, stvaranjem nelegalnih baza Rosu na severu KiM pokazuju da ne poštuju Briselski sporazum, da ne poštuju ni Evropu ni njene instistucije, i da im mir i vladavina prava nisu ni poznate ni željene kategorije, ali nasilje, mržnja, progon i ubijanje Srba jesu ono čime su zadojeni i ne libe se da to otvoreno pokažu”, kaže Gašić.

“Predsednik Republike Srbije ponaša se u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima. A podsetiću Svečlju da je u skladu sa Ustavom Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Kosovo i Metohija deo naše zemlje”, navodi ministar.

Poručuje da je Srbija nezavisna, suverena država, kontinuirane politike mira, stabilnosti i prosperiteta kojom je vodi predsednik Aleksandar Vučić i normalnost, demokratija, red i zakon nisu njena težnja, već realnost koju Srbija živi, i kao takva zna kako da sačuva svoj narod u južnoj srpskoj pokrajini.

“Nećemo dozvoliti da budu izloženi agresiji Svečlje ni njegovih paravojnih formacija koje su samo presvučeni OVK, kao ni nove pogrome, proterivanja i ubijanja Srba. Srbija ne napada ni svoj narod ni svoje teritorije, već brani interese i bezbednost svojih građana, suverenitet i teritorijalni integritet. Jer dostojanstvo, nacionalni ponos i očuvanje srpske istorije, tradicije i kulture nema cenu”, poručio je Gašić.

Svećlja: Vučić i njegova vlada koriste teritoriju Kosova da izazovu tenzije širom regiona

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja rekao je da je situacija na severu KiM i dalje krhka, jer Beograd ima izuzetno destruktivan pristup, kao i da su “Vučić i njegova vlada iskoristili teritoriju Kosova da izazovu tenzije širom regiona, ali i šire”.

Tačnije Svečlja je izjavio je da se oko 400 srpskih ekstremista obučava oko granice za agresivne napade na Kosovo i da im je potreban samo nalog Aleksandra Vučića.

On je za albansku TV Njuz24 rekao da se kosovske bezbednosne institucije spremaju da spreče svaki srpski scenario, ali i da se suoče sa njim.

Govoreći o pitanju dinara kazao je da je cilj Kosova da bude demokratska zemlja u kojoj vlada red i zakon.

„Mi smo nezavisna i suverena država, a moramo biti i normalna nezavisna i suverena država. Ne težimo ničem drugom osim da budemo demokratska zemlja, u kojoj vladaju red i zakon. I da li je to odluka o dinaru, ili ranije odluke o tablicama, o struji, to su više nego normalne odluke zemlje koja teži da bude deo EU i NATO“, rekao je on.

Comments

Pročitaj još