• Početna>
  • Vesti>

Grubješić: Promenjen dnevni red Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rasprava o Kosovu 16. aprila

Foto: Euronews Srbija/PrtSc

Ambasadorka i stalna predstavnica Srbije u Savetu Evrope Suzana Grubješić, rekla je za Euronews Srbija da zasedanje Parlamentarne skupštine te organizacije počinje 15. aprila i da će trajati do 19. aprila.

Navela je da je promenjen dnevni red. Inicijalno je u nacrtu stajalo da će se o izveštaju Dore Bakojani i još dva izvestioca iz pravnog komiteta koji se tiče Kosova raspravljati 18. aprila, ali je sada to pomereno za 16. april.

„Očigledno postoji strah da ne bi bilo dovoljno pozitivnih poslanika u sali 18. aprila jer oni već tada odlaze i napuštaju Strazbur. Dakle 16. aprila će biti predstavljanje izveštaja i rasprava i glasanje o tome“, navela je Grubješić za Euronews Srbija.

Ističe da je to saopštila da bi se videlo da se i o tim detaljima vodi računa i da se ništa ne prepušta slučaju.

„Kvorum za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini je trećina prisutnih poslanika. Pa od te trećine prisutnih se traži dvotrećinska većina, što je lako izvodljivo. Ne sumnjam da bi moglo da bude lako izvodljivo i po kosovskom pitanju, odnosno po pitanju daljeg prosleđivanja mišljenja Parlamentarne skupštine Komitetu ministara koji jedini može da odluči o prijemu Kosova u Savet Evrope“, rekla je Suzana Grubješić.

Dodaje da je sastanak Komiteta ministara zakazan za 16. i 17. maj i da je već izašao preliminarni dnevni red.

Inače, odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Kosovo dobije zeleno svetlo za punopravno članstvo u toj organizaciji predstavlja presedan i kršenje statuta ove organizacije,ssmatrajuu zvaničici Srbije i srbi na Kim, dok kosovska strana tvrdi da Kosovo ispunjava sve uslove za članstvo.

Comments

Pročitaj još