• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kurti će koristiti mehanizme Saveta Evrope za podizanje tužbi protiv Srbije

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da će kosovski premijer Aljbin Kurti koristiti mehanizme Saveta Evrope za podizanje tužbi protiv Srbije.

Aleksandar Vučić, tokom posete RV i PVO jedinicama na batajničkom aerodromu, konstatovao da Kosovo nije priznat entitet u sistemu Ujedinjenih nacija i da Kurti ne može da podiže tužbe pred međunarodnim krivičnim sudom, već bi to morao da učini neko u njihovo ime.

“Kurti sada preti time, zbog onoga što su mu Dora Bakojani i zapadne zemlje omogućile kroz Savet Evrope”, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, koristiće institucije u okviru SE da podiže tužbene zahteve protiv Srbije i to je deo masivnog plana za napade na srpski narod i Srbiju.

Komentarišući izjave pojedinih iz Bosne i Hercegovine o rezoluciji o Srebrenici, koja se priprema za Generalnu skupštinu UN, Vučić je rekao da njemu nije bio problem da se pokloni žrtvama bošnjačkog naroda, koji voli i poštuje.

Išao sam da se poklonim, a pokazali ste mi zahvalnost tako što ste hteli da me linčujete, podsetio je Vučić na svoju posetu Potočarima.

“Insistiranje na rezoluciji zbog pravno-političkih posledica”

Vučić je rekao da pojedini insisitiraju na toj rezoluciji zbog pravno-političkih posledica tog dokumenta, a ne priznanja da se tamo dogodio strašan zločin i prikazivanja žaljenja i ljudskosti.

Ocenio je da je drugoj strani izražavanje iskrenog saučešća strašan problem, jer, kako je rekao, to nikada nisu uradili na stratištu srpskog naroda.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je ranije da bi Vučić, “ako misli dobro Srbiji i Srbima u regionu”, trebalo da podrži donošenje rezolucije u UN o Srebrenici koje je najavljeno za 27. april.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska jedinica RV i PVO na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru kao što je juče bio slučaj.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obilazi jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Tokom obilaska, Vučić rekao je da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru, kao što je juče bio slučaj i delovati na njih protivvazdušnim oklopnim oružjem.

“Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put po tome će PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je”, rekao je Vučić.

Juče je iznad Valjeva otkrivena nepoznata letelica zbog čega je bio podignut dežurni par lovačkih aviona “mig 29”.

Na pitanje da li će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim uskoro treba da se sastane, razgovarati o nabavci borbenih aviona “rafal”, rekao da će između ostalog i o tome biti reči, ali da to, neće biti najvažnija tema.

“Mi ćemo svakako ići u nabavku, ukoliko budemo mogli da nabavimo ‘rafale’, nabavićemo, ako ne budemo nabavili ‘rafale’, nabavićemo negde nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu… Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo”, rekao je Vučić.

U obilasku aerodroma u Batajnici bili su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali i predsednik RS Milorad Dodik.

Comments

Pročitaj još