• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici održan okrugli sto na temu „Aktuelni međunarodni odnosi – Da li smo na ivici katastrofe?“

Foto: RTV Gračanica

Okrugli sto „Aktuelni međunarodni odnosi – Da li smo na ivici katastrofe?“ održan je danas u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Na okruglom stolu su panelisti govoriti o aktuelnim bezbedonosnim izazovima sa kojima se svet danas suočava, rat u Ukrajini, sukobu na Bliskom istoku, ali i o bioetici kao i o izazovima sa kojima se suočava porodica u 21 veku.

Svet je već u katastrofi, koja preti da pređe u kataklizmu istaknuto je na okruglom stolu.

„Od antičkih vremena do danas, katastrofe nastaju kada se menja poredak. Poredak se menja zato što svaki poredak se zasniva na društvenoj dinamici, bezbednosnoj i političkoj. Onog trenutka kada se izgubi neki sklad između te četiri dinamike dolazi do krize, a krize stvaraju katastrofu“, rekao je dr Dušan Proroković, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

„Ceo haos kojem mi danas prisustvujemo je posledica dva procesa ili dve doktrine. Jedan od procesa je proširivanje NATO-a na istok. Zapad je pljunuo na jedan od svojih osnovnih postulata, a to je uopšte pravna država ili vladavina prava“, rekao je profesor Ekonomije Bojan Dimitrijević.

Prema rečima Prorokovića, Evropa, nažalost, nije razumela da starog svetskog poretka nema i da je zapad gura u ambis i da će po svemu sudeći doći do novih sukoba na evropskom tlu, ali da je Srbija to veoma dobro razumela.

„Negde sam pročitao da se može vladati svetom na dva načina, jedna je vladavina po Bogu, a druga vladavina po Satani, mislim da se čovečansto nalazi na prekretnici kojim će putem krenuti i da ovo pitanje rata u Ukrajini i svega drugog što se dešava u svetu zapravo jeste neka vrsta ubrzanja, možda čak i poslednjih vremena koja treba da razreše tu osnovnu dilemu“, rekao je dr Stevan Gajić, Institut za evropske studije

Na okruglom stolu istraživača i saradnika Instituta za evropske studije govorilo se i o bioetici kao i o izazovima sa kojima se porodica suočava u 21. veku.

Organizatori okruglog stola su Dom kulture „Gračanica“ i Institut za evropske studije iz Beograda.

Comments

Pročitaj još