• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje četvrt veka od NATO bombardovanja: Pamtimo nevine žrtve

Foto: Radio Mitrovica sever

Polaganjem venaca kod spomen ploče na Trgu braće Milić, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste, Studentske konferencije univerziteta Srbije i Udruženja penzionera Kosovske Mitrovice.

“Na današnji dan pale su prve bombe na Srbiju, na stare, bolesne, na decu, bolnice, nemoćne pacijente, na bebe u inubatorima, na nevino i nedužno i to u godinama kada se svet dičio demkratijom, kada se dičio doktrinama i nekakvim novim borbama za ljudska prava i neke nove slobode. U jednom takvom trenutku, na smrt pod bombama, osuđena je jedna mala mirna država koja se borila za očuvanje svog suvereniteta i integriteta i za očuvanje golorukog naroda” rekla je ovom prilikom pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić.

Parlić je istakla da rat nije počeo 1999. već 1997. kada su se desili prvi teroristički napadi, prve otmice i kidnapovanja na prostoru Kosova, gde je kako je dodala bilo i imrpovizovanih logora, poput onih u Glođanima i Klečki.

Dodala je da humanitarne katastrofa kojom se NATO izgovorio za bombardovanje, nije bilo, te da je albanski narod uživao sva prava kao i srpski.

Parlić je ujedno izrazila saučešće porodicama stradalih u terorističkom napadu u Moskvi, napominjući da je Kosovo i Metohija prostor na kome se najbolje razume koliko je bolno preživeti teroristički napad i izgubiti najmilije.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac rekao je nakon polaganja venaca da nkada u istoriji Ujedinjenih nacija se nije desilo da bez saglasnosti Saveta bezbednosti bude izvršena takva agresija nad jednom državom.

“U toj agresiji, izvršeno je preko 2.300 napada, bačeno je 22.000 tona eksploziva, 37.000 kasetnih bombi koje su ubjale civile. NATO savez nije birao samo vojne cilojeve, uništena je i privreda Srbije kao i infrastruktura, saobraćajna infrastruktura ali nažalost i škole, bolnice i civilni objekti” podsetio je Zaporožac.

Naglasio je da je naročito teško prisetiti se koliko je bilo žrtava.

“Poginulo je 1.100 vojnika i policajaca, preko 2.500 civila mada taj broj do dana današnjeg nije ustanovljen. Među njima je bilo 89 dece. Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo. Hrišćanski je praštati ali mnogo je teško našem narodu da oprosti Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su nastradala u NATO agresiji. Braća Milić su žrtve te agresije takođe. Pokušavamo da oprostimo, ali teško je. Okupljamo se ovde svake godine, kako ne bismo zaboravili agresiju na našu zemlju” poručio je Zaporožac.

Parastos i pomen, danas je održan i u Zvečanu kod spomenika 13 postradalih Zvečanaca. Vence su položile porodice postradalih i predstavnici Kancelarije za KiM Privremenog organa opštine Zvečan.

Na području opštine Zvečan, venac je položen i u Žerovnici, na spomen ploču podignutu u znak sećanja na vojnika Božidara Božovića koji je tokom rata nastradao u okolini Prizrena.

Parastosima i polaganjem cveća, godišnjica NATO bombardovanja se danas obeležava i u Gračanici, Leposaviću. Štrpcu.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 25 godina – 24. marta 1999. godine. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, a ranjeno oko 6.000 osoba. Srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, ambasada, spomenici kulture, crkve i manastiri, a gotovo da nema grada koji se nije našao na meti NATO bombi.

Comments

Pročitaj još