• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija neće da srlja u ratne sukobe, prijem Kosova u SE de fakto bi predstavljao izbacivanje Srbije

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema dogovora oko dinara i da sve što donese kosovski premijer Aljbin Kurti uz podršku EU ili SAD biće samo nametnuto.

“Možete da donesete sve protiv nas, nema dogovora oko dinara, sve što donesete biće nametnuto i mi ćemo reći u redu je, nametnuo je Kurti uz podršku EU, SAD, videćemo koga još, ako još neko bude. Mnogo ste veliki, mnogo jaki, mi ćemo da izdržimo”, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o tvrdnjama Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i tumačenjima da se Beograd sprema za rat na Kosovu, Vučić kaže da se naravno ne sprema.

“Kurti je nervozan zato što nije siguran kako će da se završi sve ovo u Ukrajini, a sa druge nije siguran kako će da se završe američki izbori. U skladu s tim, on bi želeo što pre da se nešto dogodi ne bi li NATO mogao da interveniše protiv Srbije i gde bi on mogao da dobije oreol”, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija na to reaguje mirno i strpljivo.

“Srbija neće da srlja u ratne sukobe u koje bi neki da je uvedu, Srbija neće da radi ono što neki očekuju, Srbija menja svoj pristup i čekaće povoljan trenutak za svoju političku akciju”, poručio je Vučić.

“Jedna od mogućnosti je da izađemo iz Saveta Evrope”

Na pitanje da li će tzv. Kosovo biti primljeno u Savet Evrope 27. marta, predsednik je rekao možda ne tog dana, ali “nekog 27. da hoće”.  “Nekog 27. hoće, šta ih briga”, rekao je predsednik.

Ukazao je da postoji mogućnost da Srbija izađe iz Saveta Evrope i da bi prijem Kosova u tu organizaciju de fakto predstavljalo izbacivanje Srbije.

“Biće im veoma, veoma neprijatno kada se budu čuli svi detalji oko toga kako su lagali Srbiju oko Saveta Evrope i sve ostale priče. Vi idite sa tim, a onda ćemo da vidimo hoće li Srbija da ostaje ili neće da ostaje u Savetu Evrope. I ni to nećete saznati pre nego što ovo uradite. Pa da vidimo, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju”, izjavio je Vučić gostujući na TV Prva.

Ocenio je da je to ionako organizacija koja odlučuje “još malo ni o čemu”.

Podsetio je da je Rusija izbačena iz Saveta Evrope, pre nego što su Kosovo stavili na dnevni red, i dodaje da bi ulazak Kosova de fakto bilo izbacivanje Srbije iz te organizacije.

Comments

Pročitaj još