• Početna>
  • Vesti>

Ambasadori Kvinte i Norveške povodom 25. godišnjice bombardovanja Jugoslavije

Foto: RTS

Šest zapadnih zemalja saopštilo je, povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, da se „sećaju i žale za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljaju o zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda“.

„Podržavamo nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i uvereni smo da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu“, navodi se u zajedničkom saopštenju amasadora Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju“, dodaje se.

Ambasadori zemalja Kvinte i Norveške u zajedničkom saopštenju podsećaju da je 24. marta 1999. „počela vojna intervencija koju niko nije želeo“ dodajući da je „operacija Saveznička snaga osmišljena da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu“.

„Ova vojna operacija pokrenuta je nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva… Ta operacija nije bila usmerena protiv naroda Srbije i osećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji“, istakli su ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Velike Britanije u zajedničkom saopštenju povodom godišnjice početka NATO bombardovanja.

O bombardovanju SR Jugoslavije juče je govorio američki diplomata i pomoćnik državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen.

Comments

Pročitaj još