• Početna>
  • Vesti>

Rakočević: 17. mart 2004. godine, udar na jednu civilizaciju i sve segmente našeg života

Foto: RTV Gračanica

Jedan od najtežih udaraca u našoj novijoj istoriji je 17.mart 2004. godine. To je udar na jednu civilizaciju, na sve što smo imali i svi segmenti našeg života-kuluturnog, duhovnog, nacionalnog, prostog ljudskog života, pogođeni su gotovo direktno u srce, izjavio je gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica Živojin Rakočević, novinar.

„Uoči 17.marta 2004. godine, javila se neka čudna tišina, vrlo karakteristična i koja se, nama koji ovde živimo, javlja kao neki refleks na oprez. Ta se tišina završila ranjavanjem Jovice Ivića u Čaglavici, a onda je došao 17.mart i krenula je potpuna eksplozija“, priča svoje sećanje na ovaj nemili događaj Rakočević.

On je istakao da je u tim trenucima najbitnije bilo preneti stabilnu iformaciju, ne dodati i ne oduzeti ništa.

„Trudili smo se da stignemo na što više mesta i da informacije prenosimo onako kako vidimo svojim očima. Bio nam je veoma bitan svaki trenutak, svaka fotografija, svaka rečenica koju izgovarate kolegama koji vas zovu. Sve je to bilo suštinski važno za istinu, za nas kao narod, za profesiju, a i za sam naš život“, naglasio je Rakočević.

Prema rečima Rakočevića, stabilna informacija je veoma važna, jer često u kritičnim situacijama opredeli da li će neko ostati ili otići, kako će se osećati kao i to da su i drugi pored njega važni.

„Danas, posle 20 godina još je teže stići do proverene i tačne informacije, jer je svaki čovek potencijalni medij i sve se može plasirati munjevitom brzinom, a zapravo sve može biti velika obmana. Ono što se nama desilo 17.marta sa tom lažnom vešću jeste primer kako nema igranja sa medijima i kako je javni servis, koji smo u neku ruku i mi plaćali, postao okidač za nasilje“, istakao je Rakočević i dodao da je to nasilje već tinjalo i imalo svoju predistoriju, a da je samo bio potreban taj lažni emotivni trenutak da ga pokrene.

Rakočević je naglasio da je pogrom ogromna stihija, koja zahteva naučni odgovor zbog čega je u Domu kulture u Gračanici na tribini u okviru obeležanjanja sećanja na martovski pogrom „Pogrom 17.marta 2004. godine – nagrađeni zločin“, pokrenuta inicijativa da se urade naučne teme, kako su i koliko 17.marta stradale crkve i arhitektura, škole, biblioteke, mediji, kao i da se uradi studija o žrtvama.

Comments

Pročitaj još