• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige Đorđa Jevtića “Kosovski fenomeni” sutra u Gračanici

Dom kulture Gračanica i Arhiv Kosova i Metohije organizuju promociju knjige “Kosovski fenomeni”, autora Đorđa Jevtića, istaknutog novinara, publiciste i pisca, koja će se održati u utorak 19. marta 2024. sa početkom u 19 časova u Domu kulture Gračanica.

Knjiga Kosovski fenomeni je deveta knjiga Đorđa Jevtića u kojoj autor daje sažet presek istorije srpske književnosti i njenih nosilaca na Kosovu i Metohiji, posebno od druge polovine 19. stoleća do danas. U tom delu šire je predstavljen razvoj srpske književnosti ovog područja od šezdesetih godina XX veka i posebno obnove njenih pokidanih niti posle 1999. godine kada je na Kosovu i Metohiji ostao vrlo mali broj književnih stvaralaca.

Na isti način predstavljena je i likovna umetnost, odnosno slikarstvo i vajarstvo i njihovi nosioci od srednjeg veka, pa sve do ovih dana, dok se u trećem poglavlju detaljno predstavlja rad ustanova kulture koje su ostale ili su se u međuvremenu, nakon progona, vratile i nastavile delanje u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

Sva tri ta segmenta obrađena su prema odabiru autora kao stvaralački i kulturološki fenomeni. Prema rečima recenzentkinje prof. dr Sunčice Denić, i „ova knjiga je sama po sebi fenomen ispisana rukom i životom autora koji je aktivni svedok svega što se zbilo, stvorilo ili rušilo u poslednjih pola veka.“ I drugi recenzent, književnik Aleksandar Laković ističe da je knjiga Kosovski fenomeni „svojevrsni katalog kulture na Kosovu i Metohiji“.

Knjigu su objavili Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica.

O knjizi, pored autora, govoriće prof. dr Zoran Aracki, Aleksandar Dunđerin, književni kritičar i pisac, a nastupiće i pesnici Žarko Milenković, Dragomir Kostić, Živojin Rakočević, Srećko Simić i Novica Sovrlić.

Comments

Pročitaj još