• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici danas otkrivanje spomenika ubijenim u pogromu 2004. godine

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom 20 godina od martovskog pogroma, u Gračanici će danas biti organizovano niz aktivnosti koje za cilj imaju sećanje na nasilje iz 2004. godine.

Program počinje u 11 časova okupljanjem u porti manastira Gračanica praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Za 11.30 je planirano otkrivanje spomenika ubijenima u Pogromu 17.marta 2024.

Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića i biće postavljen u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Na otkrivanju spomenika će govoriti Dejan Ristić direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Dušica Nikolić zamenica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

U podne počinja svečana akademija na kojoj će učestvovati Vladika raško-prizrenski Teodosije, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predsedsednik Srpske liste Zlatan Elek, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogroma (Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić).

Pokrovitelji obeležavanja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i SG Priština.

Comments

Pročitaj još