• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje 20 godina od Martovskog pogroma u Kosovskoj Mitrovici: Ostaćemo i pamtićemo sve što je srpski narod proživeo

Foto: Radio Mitrovica sever

Polaganjem venaca na spomen obeležje “Istina“ i parastosom obeleženo je 20 godina od pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

U čast stradalima, parastos je služio protojerej Radoslav Janković, uz prisustvo porodica stradalih, predstavnika lokalne samouprave, predstavnika Srpske liste i građana.

Vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac sa svojim saradnicima, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović i predstavnici Srpske liste, predsednik Zlatan Elek i potpredsednici Dragiša Milović i Tanja Vujović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac rekao je da je danas tužan dan za ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji i da su se okupili kako bi ga obeležili i od zaborava čuvali sve što se desilo tog dana.

„Ničim izazvani, 17. marta 2004. godine, rekao bih jednim lažnim scenarijom, krenuo je progon i pogrom čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Tada su stradale nevine žrtve, proterano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno blizu 40 naših svetinja i oko 1000 srpskih kuća. Ono što mi danas kao i svake godine hoćemo da poručimo je da je srpski narod na ovim prostorima stradao vekovima. Srpski narod je bio progonjen i bio je žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio. Ali srpski narod je uspeo da ostane i opstane na ovim prostorima“ rekao je Zaporožac.

Kako je naveo, današnjim danom poručuju da će opstati i ostati na ovim prostorima i pamtiti sve što je srpski narod proživeo.

„Tako i ovim današnjim danom, i svim narednim danima i godinama poručujemo da ćemo opstati i ostati i da ćemo pamtiti apsolutno sve a da će naš narod živeti na ovim prostorima. Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama, večno ćemo ih pamtiti i slava im“ rekao je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović podsetio je da je tokom martovskog pogroma stradalo dvoje građana Kosovske Mitrovice i etnički očišćeno šest gradova.

„Tih tragičnih martovskih dana 2004. godine, u jednom pokvarenom političkom scenariju, kada su koristeći povod kada je nastradalo troje albanske dece, albanski političari pokušali da taj tragičan događaj iskoriste za etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Tokom tih dana, u Kosovskoj Mitrovici ubijeno je dvoje građana, Jana Tučev i Borivoje Spasojević. U ostalim mestima su ubijeni Nenad Perić, Zlatibor Trajković, Borko i Slobodan u Štrpcu. Etnički je očišćeno šest gradova, Obilić, Kosovo polje, Lipljan, Gnjilane, Uroševac. Spaljeno je Svinjare, spaljeno je Belo polje kod Peći i Slatina kod Vučitrna. To je poslužilo kao povod da se protera srpski narod sa Kosova i Metohije“ rekao je Popović.

Rekao je da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja narative i pored istrage UNMIKA-a, koja je demantovala optužbe da su albanski dečaci stradali bežeći od Srba.

„I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini ponavlja te narative i pored toga što je istraga UNMIK-a utvrdila da su deca nastradala, i dalje režim u Prištini tvrdi da je to učinjeno namerno od strane srpskog naroda, kao povod da se srpski narod na severu i ostalim krajevima optuži za terorizam“ naveo je Popović.

Popović je poručio da će srpski narod srpski opstati na Kosovu i Metohiji i da će nastaviti da se bori, kao i da će Republika Srbija nastaviti da podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji. On je pozvao međunarodnu zajednicu da utvrdi i kazni organizatore martovskog pogroma.

„Oni su pokušali da sa srpskim narodom urade isto ono što je fašistički režim pokušao da uradi 1938. godine u Nemačkoj i Austriji, kada su na Kristalnu noć izvršili etničko čišćenje Jevreja. Ono što je tada rulja i masa ekstremista pokušala da uradi, sada se radi institucionalno. Sada se institucionalnim pritiskom pokušava da se izvrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Mi se nećemo predati, srpski narod se neće predati, Srbija će nastaviti da pomaže srpske sredine na Kosovu i Metohiji i živeće ovaj narod“ istakao je Popović.

Zvaničnici su položili vence i na spomen obeležja stradalim Mitrovčanima Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću.

Podsetimo, u tri dana nasilja nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. Ubijeno je osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba iz šest gradova i devet sela.

Comments

Pročitaj još