• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Pogrom Srba sa KiM najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata

instagram.com/anabrnabic/

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem odlučna je ne dozvoli se dogodi još jedan događaj kao što je bio pogrom 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji, za koji je naglasila da je “jedno od najvećih etničkih čišcenja od Drugog svetskog rata u samom srcu Evrope”.

“Hiljade i hiljade ljudi srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta, a uništeni su manastiri i istorijski spomenici nemerljive vrednosti, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska. Pored ovog brutalnog fizičkog nasilja, ovoakvo ciljanje kulture, identiteta i istorije radi zatiranja svakog traga jednog naroda, jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo”, napisala je Brnabić na svom Instagram profilu.

Dodala je da je za Srbe sa KiM svaki dan preživljavanje, kao i da današnji datum oslikava stradanje naših srodnika na KiM.

“Zato nikada ne smemo dozvoliti da secanje na ovaj datum izbledi. Moramo da se secamo i obeležavamo ono što je izgubljeno, ako ne, onda pogrom koji je izvršen nad nama postaje uspešan. A današnja Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odlučna je da to nikada ne dozvoli, niti da dozvoli da se još jedan ovakav događaj ikada ponovi”, istakla je Brnabić.

Comments

Pročitaj još