• Početna>
  • Vesti>

Parastos žrtvama, otkrivanje spomenika i prigodan program povodom godišnjice pogroma

Foto Dom kulture Gračanica

U nedelju se navršava dvadeset godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština tim povodom organizuju centralno obeležavanje ovog tragičnog događaja programom: “Pogrom – Nagrađeni zločin“.

Program 17. mart 2024 počinje parastosom u manastiru Gračanica, praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Spomenik ubijenima u Pogromu 17.marta 2024 biće otkriven u 11 i 30 istog dana. Delo je akademskog vajara Branislava Ristića i biće postavljen u dvorištu Doma kulture Gračanica. Na otkrivanju spomenika će govoriti Dejan Ristić direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Dušica Nikolić zamenica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Nakon toga u 12 časova biće upriličena i svečana akademija na kojoj će učestvovati Njegovo preosveštenstvo Vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Milena Paralić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predsedsednik Srpske liste Zlatan Elek, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogroma (Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić).

Pokrovitelji obeležavanja martovskog pogroma su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština grada Priština.

U Kosovskoj Mitrovici će u ponedeljak biti položeni venci na sponik žrtvama 17.marta 2004. na spomenik “Istina” kod glavnog ibarskog mosta. Događaju koji počinje u 9 časova, će prisustvovati pomoćmnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, predstavnici Srpske liste i privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još