• Početna>
  • Vesti>

Kampanja medija pod kontrolom vlasti protiv „Đilasovog Šidera“

Za iole pažljivije pratioce medijske scene u Srbiji odavno nije tajna da jedan broj medija svakodnevno sporovodi kampanje protiv svih koji se na bilo koji način protive ili nisu po volji aktuelnim vlastodršcima. Spinovima, poluinformacijama, „slobodnim tumačenjima“, navodima i zaključcima bez dokaza „Đilasov Šider“ se u svakoj prilici povezuje sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem uz uobičajeno posezanje za (navodnim) senzacionalizmom, terminima kao što su „genocid“, „srbomrsci“ i argumentima poput „zbog sira i vojne muzike“.

Sve je počelo protokolarnom objavom šefa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Evropskom parlamentu Andreasa Šidera na društvenoj mreži Iks (X) u kojoj je naveo da se na marginama Kongresa Socijaldemokratske partije Evrope (PES), održanog 1. i 2. marta u Rimu, susreo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, bivšim premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i nekadašnjom ministarkom odbrane iste države Radmilom Šekerinskom.

Inače, glavna tema Kongresa PES-a su bili predstojeći junski izbori za Evropski parlament u zemljama članicama EU.

„Zapadni Balkan je značajan deo Evrope. Bilo mi je više nego drago što sam se sreo sa Aljbinom Kurtijem, premijerom Kosova, i Dimitrom Kovačevskim, predsednikom socijaldemokrata Severne Makedonije i bivši premijerom, i Radmilom Šekerinskom, bivšom ministarkom odbrane Severne Makedonije“, napisao je Šider uz priloženu fotografiju susreta i tagove pomenutih.

Prvu „vest“ o ovom susretu i/ili tvitu Andreasa Šidera objavile su Novosti na svom portalu 04. marta u 19.07 pod naslovom „ĐILASOV ŠIDER SA KURTIJEM: Sve češće su zajedno, a o genocidu nad Srbima ni reč (FOTO)“.

Konstatacija „sve češće su zajedno“ se odnosi na Andreasa Šidera i Aljbina Kurtija jer je, kako navodi neimenovani autor, „i nedavno objavljena njihova zajednička fotografija“. Dok za upotrebu termina „genocid“ u samom tekstu nema ni reči objašnjenja, konstatuje se da „Šider u svojoj objavi nije digao glas protiv Kurtijeve politike progona Srba sa Kosova i Metohije“.

Zanimljivo je da se Kovačevski i Šekerinska koji su takođe na fotografiji sa Šiderom i Kurtijem takođe – ne pominju.

Ostatak teksta čini agencijski podnaslov o susretu četvoro sagovornika, te konstatacija da se „sa Šiderom se pre izbora (17. decembra 2023.) sreo i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a nakon toga je isti bio posmatrač Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji“.

„Novinaru“ je to očigledno bilo dovoljno da zaključi i u naslovu navede da je Šider – Đilasov, pa su dalje implikacije jasne: ako se slika sa Kurtijem, onda je i Kurti Đilasov ili je bar Đilas Kurtijev.

U svakom slučaju, logika je manje važna. Bitno je izjednačavanje srpske opozicije i njenih lidera sa ekstremnim kosovskim Albancima, trenutno najbolje sa Kurtijem, u svakoj prilici. To, zatim, treba nacionalno osvešćenu publiku da učvrsti u uvrenju da za opoziciju nikada i nikako ne treba glasati pošto neprestano „šuruje“ sa srbomrscima.

Objavu Novosti, sa sve genocidom i „Đilasovim Šiderom“, poslovično su odmah po objavljivanju umnožili popularni agregatori vesti naslovi.net i time.rs.

Ova „vest“ je ubrzo, već u 19.18 dobila „novo ruho“ na sajtu Informera pod naslovom sa dva uskličnika: „Sad je jasno zašto je tajkun rekao da mu veruje! Đilasov Šider sa Kurtijem! (FOTO)“.

Nakon korektnog podnaslova i prevoda tvita, posetiocima ovog internet tabloida se uz uvod „Evo kako je Đilas govorio o Šideru i drugim srbomrscima“ nudi da pogledaju tendenciozni video sastavljen od zlonamernih zaključaka i delova gostovanja Dragana Đilasa u programu televizije N1.

Informer je i ranije dovodio u vezu Dragana Đilasa, Aljbina Kurtija i Andreasa Šidera u tekstu „Šider – I Đilasov lažov i Kurtijevac!?! Ko je šiptarski lobista koji laže o ‘izbornoj krađi’ u Srbiji! (FOTO)“, a koji je objavljen 11. februara na istom sajtu.

U 19.23 Alo je objavio naslov „KURTI SA ŠIDEROM Fali samo Dragan Đilas da družina protiv Srbije bude kompletna (FOTO)“ koji je preuzeo opskurni lajk.rs.

Ovaj tekst počinje nešto „tvrđe“, uz nezaobilazne uvrede, govor mržnje i zaključke:

„Šider i Kurti su već osvedočeni neprijatelji Srbije, pa ne čudi da je došlo do sastanka njih dvojice. Andreas Šider, inače umešan u korupcionašku aferu u svojoj Austriji, oglasio se ovim povodom na svom Iks nalogu, izraživši zadovoljstvo zbog susreta sa Kurtijem, premijerom bande u Prištini“. I ponovo ni reči o dvojcu iz Makedonije koji se nalazi na najavljenoj FOTOgrafiji.

U narednoj rečenici se ponavlja zaključak iz naslova: „Fali im samo Dragan Đilas, veliki fan Andreasa Šidera, pa da slika bude kompletna!“

U 19.50 je objava Informera osvanula na sajtu 24 sedam na kome se još u naslovu zaključuje – „Sada su jasni povezanost i iskazivanje poverenja: Đilasov Šider sa Kurtijem! (FOTO)“

U toj „vesti“ se nakon podnaslova i prevoda Šiderovog tvita navodi još i:

„Podsetimo, lider liste ‘Nasiljem protiv Srbije’ Dragan Đilas uvek je imao veru u Šidera, ali i Kurtija. ‘U priču o Evropi ja verujem. A vi te ljude možete da vidite, i Šidera i Violu fon Kramon’, rekao je Đilas. A isticao je i da, po njemu, ‘gospodin Kurti’ ima svoje stavove o samoopredeljenju tzv. Kosova“.

Uz pogrešno navođenje imena opozicione liste (Srbija protiv nasilja, a ne Nasiljem protiv Srbije), ističe se da je Đilas „uvek imao poverenja u Kurtija“ i verovatno, radi pojačavanja utiska o „zlim Nemcima“ bez ikakvog smislenog razloga pominje Viola fon Kramon. O Kovačevskom i Šekerinskoj, pogađate – ni reči.

Posetiocima sajta se potom nudi da „pogledaju sami“ isti tendenciozni video koji je prethodno objavljen i na sajtu Informera.

Vest vrlo sličnog ili identičnog naslova sa pozivanjem na 24 sedam je prenelo više drugih internet medija, zanimljivo, uglavnom iz Vojvodine: „ĐILASOV ŠIDER S KURTIJEM Sada je jasna povezanost i iskazivanje poverenja“ – Dnevnik, 04.03.2024. u 20.54, „Sada je jasna povezanost i iskazivanje poverenja: Đilasov Šider sa Kurtijem!“ – NSuživo, 04.03.2024. u 20.59 i Vojvodinauživo, 04.03.2024. u 20.17, te 025info.rs.

Unekoliko variran naslov objavljen je iste večeri i na portalu Pink.rs – „EVO ZAŠTO MU TAJKUN VERUJE: Đilasov Šider se sastao sa Kurtijem!“ u dve rubrike: izbori i vesti.

Ovde poseban apsurd predstavlja činjenica da je ceo tekst šturi agencijski izveštaj o susretu i tvitu, te da se u njemu uopšte ne nudi objašnjenje navoda iz naslova – kako to da je „Šider Đilasov“, niti zašto mu „tajkun veruje“. Zapravo se u celoj „vesti“ Dragan Đilas uopšte ne pominje, ali se zato prećutkuje da se Šider susreo i sa Kovačevskim i Šekerinskom, te da su i njih dvoje na fotografiji.

Bizaran primer medijske kampanje je dobio epilog sledećeg dana, 05.03.2024. u 14.45 na sajtu Kurira pod naslovom „JOŠ SAMO DA SE SVI OKUME Šider, Ðilasova uzdanica za podrivanje Srbije, u srdačnom susretu s Kurtijem“.

Ovaj tekst počinje gotovo poetično:

„Slika, kažu, govori više od hiljadu reči. Mi imamo dve slike. Bilo bi ih, svakako, više da nas nije mrzelo da tražimo. Odnosno, da gledamo“.

Od dve objavljene slike, jedna je preuzeta sa Tviter naloga Andresa Šidera i to je ona sa Kurtijem, Kovačevskim i Šekerinskom koji ni u ovom tekstu nisu pomenuti, te druga na kojoj su Đilas, Šider i Kurti, a koja je fotomontaža.

Naravno da čitaoci nijednog trenutka nisu upozoreni da je ta fotografija konstruisana i da nije dokumentarna. Autor ili autori koje je „mrzelo da traže“ su tako prekršili Kodeks novinara Srbije u kome se naglašava da se mora „jasno naglasiti razlika između dokumentarne fotografije i fotomontaže. Čitaoci/gledaoci ne smeju da se dovode u zabludu“.

„Hteli – ne hteli, od istorije niko od nas ne može pobeći“, navodi se dalje u tekstu punom jezika mržnje koji se koristi prema Nemcima, Hrvatima, Austrijancima, Slovencima, „Šolakovim medijima“…

Možda ne baš za istoriju ali svakako za udžbenike novinarstva kao primer kako ne treba pisati vesti nalaze se redovi na dnu ove objave u kojima se sabiraju gresi „brojnih kosovskih lobista iz Austrije, s bivšim i aktuelnim političarima na čelu, od Kati Šneberger, preko Andreasa Šidera, do Lukasa Mandla“.

„Šta ti je bečka škola finoće! Nema odgovora na pitanje zbog čega ‘pristrasno i jednostrano’? Zbog sira i vojne muzike, ili zbog onoga što se dobije u trgovini za partijski uticaj?“, navedeno je u tekstu na sajtu internet tabloida Kurir.

Zaključak je opet potpuno bizaran i zbunjujući, ako se imaju u vidu naslovi od pretodnog dana („Đilasov Šider“) budući da se ovde konstatuje da je Dragan Đilas „Šiderov štićenik i favorit na izborima“. Dakle, „Šiderov Đilas“?

Comments

Pročitaj još