• Početna>
  • Vesti>

Žigmanov: Srbi na KiM se suočavaju sa kršenjem građanskih i političkih prava

Foto: Tanjug

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je na 140. sastanku Komiteta za ljudska prava UN da se Srbi i drugi pripadnici nealbanskih zajednica na KiM suočavaju sa institucionalnim i sistemskim kršenjem građanskih i političkih prava.

Tomislav Žigmanov je naveo da se ta kršenja odvijaju kroz etničku diskriminaciju u svim institucijama, kao i kroz uskraćivanje vršenja biračkog prava Srbima.

U toku je ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja u srpskoj zajednici, ovim se generalno onemogućava život Srba, jer se kroz dinarsku valutu isplaćuju zarade, penzije, stipendije, finansiraju narodne kuhinje, subvencije za oko 2.000 domaćinstava i drugo”, podsetio je Žigmanov prilikom predstavljanja četvrtog izveštaja o primeni Međunarodnog pravnog akta o građanskim i političkim pravima u Srbiji.

Žigmanov je zatražio od Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da Unmik izvesti o primeni standarda iz Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na teritoriji Kosova i Metohije i ovom prilikom pozvao Komitet da izvrši uvid u stanje ljudskih prava u južnoj srpskoj pokrajini.

Žigmanov je istakao da je od 2017. godine, od predstavljanja prethodnog izveštaja, Srbija postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sedmogodišnji izveštajni period obeležili su reformski procesi, od izmena Ustava u oblasti jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, zakonski i strateški okvir u oblastima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprečavanje nasilja u porodici, borba protiv trgovine ljudima, do unapređenja institucionalnih i sistemskih mehanizama.

Takođe, predstavljeni su i dalji napori Srbije vezani za unapređenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i doslednost u poštovanju zagarantovanih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Žigmanov je rekao da Srbija obezbeđuje poštovanje ratifikovanih međunarodnih ugovora i dosledno i pravovremeno ispunjava svoju obavezu izveštavanja, a da se prema preporukama svih UN mehanizama, odnosi kao značajnim i vrednim putokazima kako da održi dostignute standarde i unapredi stanje ljudskih prava, jer ljudska prava su polje na kome se može postići uvek više i bolje i taj posao se nikada ne završava.

U Delegaciji Republike Srbije su i predstavnici državnih organa zaduženih za Kosovo i Metohiju, izbeglice, migracije i za nestala lica, a deo državne delegacije je i ambasador pri Stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Milan Milanović, a delegacija će zajedno sa Žigmanovim i petak predstavljati izveštaj pred Komitetom za ljudska prava UN.

Comments

Pročitaj još