• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova dvojezične table sa nazivima mesta i gradova, reagovali Kancelarija za KiM i Srpska lista

Foto: KoSSev

Po nalogu kosovskog Ministarstva infrastrukture, danas je na severu Kosova, počela zamena starih saobraćajnih tabli sa nazivima naselja

Na novim tablama, imena naselja su ispisana najpre na albanskom, a onda i na srpskom jezku.

Službenicima ovog ministarstva, asistira Kosovska policija regiona Sever.

Do trenutka objavljivanja ove vesti, table sa nazivom grada Kosovske Mitrovice nije zamenjena.

Petković: Onaj koji zna samo za nasilje, nikad neće znati šta je miran suživot

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je povodom uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova da kosovski premijer Aljbin Kurti ne može da prekine neraskidivu vezu Srba sa svojom državom.

“Može Kurti da se obračunava s ćiriličkim saobraćajnim znakovima, ali ne može da prekine neraskidivu vezu srpskog naroda sa njihovom državom! Onaj koji zna samo za nasilje, nikad neće znati šta je miran suživot. Preživela je srpska ćirilica vekove, preživeće i malog tiranina”, napisao je Petković.

Srpska lista: Čak i najviši pravni akti Prištine, garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet

Ovim povodom, oglasila se Srpska lista.

“Pre nego što je zvanično i izvršen upis odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani u katastar, nakon 8 godina čekanja, režim Aljbina Kurtija je dao odgovor svima koji su pomislili da se promenio i da želi da poštuje prava srpskog naroda” navedeno je u saopštenju.

“Koliko 24 sata kasnije, danas, na severu Kosova i Metohije, protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćirilične nazive srpskih mesta i opština na severu Kosova i Metohije i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom” dodaje se u tekstu.

Iz Srpske liste podsećaju da i najviši pravni akti Prištine, garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, ali da uprkos tome, Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja.

“Ovaj ogoljeni nacionalista i Srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima. Ne shvatajući da je svojim postupcima zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega” navedeno je u saopštenju.

Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na jezik, pismo i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, te da spreče Kurtija i kako je relčenou saopštenju “njegovo ludilo da izazove haos, jer mu je to očigledna namera, i da vrati situaciju u pređašnje stanje. Vreme je za delovanje a ne zabrinutosti”.

Comments

Pročitaj još