• Početna>
  • Vesti>

Većini srpskih medija onemogućeno praćenje sastanka Osmanijeve i Eskobara; UNS: Osmani da ne diskriminiše srpske medije

Foto: Kim

Nešto posle 10.00 časova američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar stigao je na sastanak sa predsednicoim Kosova Vjosom Osmani. Većini medija koji izveštavaju na srpskom jeziku službenik Predsedništva Kosova nije dozvolilo ulazak u prostorije te institucije.

Medijima je na taj način onemogućeno izveštavanje.

Novinari su predali zahtev za akreditacije radi praćenja rada predsednice, ali im iz njene kancelarije iste još uvek nisu izdali.

Do ovog sastanka medijima je bio omogućen normalan rad i ulazak u predsedništvo Kosova.

“Mi smo u poslednjih godinu dana najmanje pet, šest puta pokušavali da podignemo akreditacije. Međutim, uvek su nam govorili da trenutno nema nikog, da dođemo drugi dan ili da su zauzeti i slične izgovore. Do sada smo bez problema ulazili jer smo bili na spisku. Na taj način nam je bilo dozvoljeno da pratimo i dolazak ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa. Ovo je prvi put da nas ne puste da uđemo i pratimo događaj. Smatram da smo ovim diskriminisani jer samo srpski mediji nisu pušteni i to ne našom krivicom”, rekla je novinarka Medija centra iz Čaglavice Sanja Đokić.

UNS: Predsednica Kosova Vjosa Osmani da ne diskriminiše srpske medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog toga što većini medija koji izveštavaju na srpskom jeziku danas nije dozvoljeno da prate sastanak zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i predsednice Kosova Vjose Osmani.

Službenik predsedništva Kosova danas je pustio samo dva srpska medija da izveštavaju sa sastanka, dok je ostalima bez objašnjenja onemogućio ulazak.

Novinari su početkom 2023. godine predali zahteve za dvogodišnju akreditaciju, ali ih iz kancelarije Vjose Osmani do danas nisu dobili. Prošle godine srpski novinari su više puta tražili svoje akreditacije, ali su dobijali odgovor da dođu drugi put. I pored toga, do danas su puštani na događaje u predsedništvu, na osnovu spiska prijavljenih za izveštavanje.

UNS i DNKiM ističu da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano lokalnim propisima i međunarodnim konvencijama.

UNS i DNKiM ističu da je neophodno da svi mediji koji rade na KiM mogu da izveštavaju sa događaja od značaja za građane na Kosovu i Metohiji.

Comments

Pročitaj još