• Početna>
  • Vesti>

Reakcije međunarodnih zvaničnika o vraćanju imovine Dečanima

Foto: Tanjug

Međunarodni predstavnici na Kosovu pozdravili su zahtev Vlade Kosova da se primeni odluka Ustavnog suda iz 2016. u slučaju manastira Visoki Dečani.

“Konačno je gotovo”, tako je ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode reagovao na zahtev Kurtija da se odluka sprovede.

“Iako implementacija Ustavnog suda Kosova o Dečanima zakasnela odavno, ona označava važan korak u posvećenosti Kosova vladavini prava. Čestitamo Kosovskoj vladi, svim uključenim političkim akterima i Manastiru Visoki Dečani na ovoj prekretnici”, napisao je Rode na platformi X.

Slično je reagovao i ambasadro EU na Kosovu Tomaš Sunjog. “Dobar dana za vladavinu prava na Kosovu”.

“Dugo očekivana primena odluke Ustavnog suda iz 2016. u slučaju Manastira Visoki Dečani i registracija manastirskog zemljiša je konačno realnost”, napisao je Sunjog na društvenoj mreži X.

“EU je zasnovana na vladavini prava. Održavanje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa neophodni su preduslovi za put Kosova ka EU. Današnja odluka je dobrodošao korak, koji pokazuje posvećenost Kosova”, napisao je Sunjog.

I Američki izaslanik za zapadni Balkan i zamenik pomoćnika američkog sekretara Gabrijel Eskobar, pozdravio je odluku kosovske vlade o primeni odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Dečani.

Eskobar je ovu odluku pozdravio tokom zajedničke konferencije za novinare nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

„Želim da napomenem da je današnja odluka za manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku”, rekao je Eskobar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Vlade da je Katastarskoj agenciji Kosova naloženo da sprovede odluku Ustavnog suda u vezi sa zemljištem manastira Dečani. Istakao je, međutim, da je odluka štetna i da neće promeniti stav ali je naglasio i da je to neophodnost zbog težnje ka članstvu u Savetu Evrope.

Ustavni sud Kosova je još 2016. godine doneo je odluku kojom se opština Dečani obavezuje da vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume. Međutim, kosovske vlasti su odbijale da primene odluku, što je međunarodna zajednica oštro kritikovala.

Comments

Pročitaj još