• Početna>
  • Vesti>

Monodrama “Lina tvrđa od kamena”: Istinita životna priča puna neočekivanih događaja

Foto: Radio Mitrovica sever

Monodrama „Lina, tvrđa od kamena“ odigrana je večeras u Mitrovačkom dvoru u izvođenju glumice Vesne Stanković.

Mitrovačka publika imala je priliku da čuje istinitu Lininu životnu priču, punu neočekivanih, životom režiranih obrta i događaja koji se neprestano prepliću. Ona predstavlja i presek istorijskih zbivanja kroz koje Lina, tokom svog bogatog životnog puta prolazi.

Lina se suočava s raznim izazovima i traumama koje je oblikuju kao osobu, ali i kao borca koji je sposoban prevazići teškoće.

Glumica Vesna Stanković kaže da predstava postoji punih 18 godina i da je rađena po istinitoj priči – romanu, koju je napisao Jovan D. Petrović, unuk Line.

„To je roman koji je napisao Jovan D. Petrović, a on predstavlja ispovest njegove babe. To je jedan zaista veliki roman, a ja sam izvukla samo njenu ličnu priču, jer naravno u romanu ima mnogo priča o Prvom i Drugom svetskom ratu i svim ostalim društvenim aspektima“ rekla je Stanković.

Lina je kroz monodramu prikazana kao devojka puna radosti i života, koja se pretvara u zrelu mladu ženu, a nakon toga u ženu skrhanu životnim tragedijama, pa sve do snažne, mudre i zrele ličnosti, koju patnje nisu slomile već ojačale.

„Žena je zapravo održala ovu našu zemlju. Žena kao majka, kao stub porodice, ali ne kao floskula. Muškarci su nažalost uvek ratovali, i odvodili su konje i volove da vuku artiljeriju, a ostajala je žena koja samu sebe upregne u plug i sa tim malo što ima hrani svoju porodicu. Ona čeka muškarce koji su preživeli da se vrate iz ratova, tako da je žena ta koja je pobednik nad životom“ navela je Stanković.

Ova monodrama istražuje i temu preživljavanja, otpornosti i snage volje, ističući važnost suočavanja s prošlošću. Poruka predstave je da je od kamena tvrđi samo čovek, dodaje Stanković.

„Poruka predstave je da je na svetu najtvrđi kamen, a od kamena je tvrđi samo čovek i to da svako od nas nosi svoj krst i ne možemo da se upoređujemo sa drugima. Nije slučajno što je baš nama taj krst zapao, moramo da ga iznesemo, jer nam je dato da nosimo od tereta onoliko koliko možemo“ istakla je ona.

Predstava je rađena po romanu Jovana D. Petrovića „Lina tvrđa od kamena“ u režiji Ivane Bogićević Leko, za koju je dramaturgiju uradio Milisav Milenković.

Organizatori predstave su Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica i Studentski parlament.

Comments

Pročitaj još