• Početna>
  • Vesti>

Petković sa francuskim diplomatom Rokfejom o višestrukoj ugroženosti Srba na Kosovu

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa direktorom Odeljenja za Kontinentalnu Evropu MIP Francuske, Brisom Rokfejom, koga je informisao o ugroženosti srpskog naroda na Kosovu, naročito posle najnovijih nasilnih odluka Prištine o ukidanju dinara i zabrani isplata plata, penzija, socijalnih davanja i materijalnih troškova škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je naročito istakao neophodnost da srpski narod bude institucionalno zaštićen formiranjem Zajednice srpskih opština, koju Priština uporno odbija da formira 11 godina.

U saopštenju se navodi da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, prema Petkovićevim rečima, Priština neprestano pokušava da svoju najveću i najvažniju obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština, zauvek skine sa dnevnog reda.

“Direktor Petar Petković je naglasio da nedavna odluka Prištine o ukidanju upotrebe dinara u pokrajini i platnog prometa smišljena i da je krajnji cilj te odluke konačno proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, ukidanje institucija Republike Srbije u pokrajini i stavljanje tačke na dijalog Beograda i Prištine” stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije je istakao da za 100.000 Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, srpski platni promet i isplata pitanje njihovog fizičkog opstanka, jer penzije, socijalna davanja i sve druge prinadležnosti koje im uplaćuje država Srbija se isplaćuju preko srpske banke.

“S tim u vezi posebno zabrinjava namera kosovskih vlasti da zajedno sa ukidanjem dinara, ukinu i Banku Poštanska štedionica, koja od 2018. godine posluje na severu KiM” dodaje se u saopštenju.

U tekstu se dalje naglašava da je Petković upoznao sagovornika sa činjenicom da je Banka Poštanska štedionica, da bi srpskom narodu na KiM omogućila isplatu novca i ostale bankarske usluge, privremeno postavila na prostoru centralne Srbije, u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare, četiri montažne ekspoziture.

Direktor Petar Petković je istakao da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog i svih drugih problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što se svakodnevno dovodi u pitanje od strane prištinskih vlasti.

“Da za Srbe u pokrajini vladavina prava ne postoji pokazuje i nedavno oslobađenje svake krivice pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je prošle godine, na Badnji dan pucao na srpsku decu, rekao je Petković, dodavši da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast izvršena 484 etnički motivisana napada na pripadnike srpskog naroda u pokrajini. Direktor Petković je dodao i da Priština, zaslepljena mržnjom prema svemu što je srpsko, ne poštuje ni odluke sopstvenog suda i odbija da manastiru Visoki Dečani vrati oduzetu zemlju” istaknuto je u saopštenju.

Na kraju razgovora, Petković je, kako stoji u saopštenju, zaključio da Beograd i pored svih smicalica i opasnih, nasilnih i jednostranih poteza Prištine, ostaje opredeljen za dijalog, kao i da očekuje da se putem kompromisa stvore uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i u celoim regionu.

Comments

Pročitaj još