• Početna>
  • Vesti>

Miladinov u poseti Zubinom Potoku: Potrebno je unaprediti zdravstvenu zaštitu i obrazovanje na KiM

Foto: TV Most

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov započela je posetu opštini Zubin Potok. 

Miladinov je jutros posetila Centar za pružanje usluga socijalne zaštite u zajednici “Jelena Anžujska”, a potom je imala sastanak sa direktorkom ove ustanove, kao i sa rukovodstvom opštine.

“Nakon posete centru ‘Jelena Anžujska’, nastavljam posetu školama i zdravstvenim ustanovama u opštini Zubin Potok. Sagledaćemo ono što smo do sada uradili i razgovaraćemo o nastavku aktivnosti Kancelarije za KiM. Nadam se da ćemo imati uvid u to šta je potrebno da se unapredi obrazovanje i zdravstvena zaštita na prostoru opštine Zubin Potok” navela je Miladinov.

Miladinov je istaklada će u narednim danima posetiti i druge opštine na severu KiM, i da će imati jednu opštu sliku potreba u cilju unapređenja zdravstvene zaštite i boljeg i savremenijeg obrazovanja.

“Centar ‘Jelena Anžujska’ zasniva se na pružanju usluga gerontodomaćica socijalno ugroženom stanovništvu, odnosno nepokretnim licima i licima kojima je pomoć potrebna, a druga važna uloga jeste pružanje usluga lični pratilac dece. To su usluge koje se daju deci sa posebnim potrebama u trajanju od 24 sata, što znači vođenje dece u školu, učenje sa decom, oblačenje, hranjenje. Važno je napomenuti da je 155 porodica na prostoru Kosova i Metohije angažovano po ovim namenskim uslugama, te porodice imaju materijalne prihode u skladu sa minimalcem i zaradama na prostoru čitave Srbije i one obezbeđuju ostanak i opstanak tih porodica ovde” rekla je Miladinov.

Naglasila je da će Kancelarija za KiM zajedno sa Ministarstvom za rad raditi na tome da se ove usluge povećavaju, jer postoje potrebe za povećanjem broja korisnika.

“Čestitam direktorici ove ustanove i predsedniku opštine Zubin Potok, koji zajedno sa nama rade na tome da ova ustanova funkcioniše bez problema. Zaposleni u ovoj ustanovi imaju odlična primanja koja omogućavaju da njihove porodice ostanu na prostoru Kosova i Metohije”, rekla je Miladinov.

Predsednik opštine Zubin Potok naglasio je da je ovaj Centar za godinu dana rada stekao velika iskustva i dao značajne rezultate rada.

“Danas se navršava godinu dana od početka rada centra “Jelena Anžujska” i stečena su velika iskustva u radu sa gerontodomaćicama i sa pratiocima dece sa posebnim potrebama. Sagledali smo celokupnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije i ove godine ćemo u saradnji sa Kancelarijom za KiM i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja unaprediti rad ovog centra. Korisnika ovog centra u ovoj godini će biti još više, jer je na žalost dosta dece sa posebnim potrebama, a i staračkih domaćinstava je sve više. Centar je izuzetno važan i mislim da je u poslednjem trenutku pokrenut kako bi bio na usluzi narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vulović.

Comments

Pročitaj još