• Početna>
  • Vesti>

Dan Akademije strukovnih studija kosovsko-metohijske: Iako su zvučali preambiciozno, ostvarili smo svoje ciljeve

Foto: Radio Mitrovica sever

U Leposaviću je danas prigodnim programom, obeležen Dan Akademije strukovnih studija kosovsko-metohijske .

Akademija je u ovom formatu počela sa radom novembra 2019. integrisanjem tri visokoškolske ustanove u jednu. Ovu prosvetnu formaciju čine Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaviću, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zvečanu i Visoka tehnička škola strukovnih studija Uroševac – Leposavić.

Na tri odseka, trenutno aktivno studira 1.100 studenata. iz cele Srbije.

Iako jedna od najmlađih institucija visokog obrazovanja, Akademija zauzima značajno mesto u akademskoj zajednici cele Srbije pa i šire, poručio je na današnjoj svečanosti predsednik Akademije prof. dr Milan Mišić. Kaže da iako su u trenutku osnivanja, postavljeni ciljevi delovali preambiciozno, većina njih je realizovana.

“Možemo reći da ćemo nastaviti sa ispunjavanjem visokih ciljeva, a to su dobar upis na budžetu, dobar upis na specijalističkim i master studijama, prijem novih nastavnika i saradnika. Naš cilj je i učešće na svim domaćim i međunarodnim projektima” istakao je Mišić.

“Posebno smo ponosni na akreditaciju šest studijskih programa, dok je studijski program Energetika od Nacionalne agencije za akreditaciju, ocenjen izuzetnom, možda i do sada najvećom ocenom 9,1. Jedina smo akademija struovnih studija koja je u našoj Republici Srbiji, u našoj državi, uspela da akredituje jedan ovakav studijski program” dodaje Mišić..

Podsetio je da je u proteklom upisnom roku, o trošku budžeta Akademija upisala 320 studenata i još 229 njih koji će samostalno finansirati studije.

Pored mnogih projekata realizovanih tokom prethodnih godina u okviru programa Erasmus i Tempus, na Akademiji su, prema Mišićevim rečima, trenutno aktivna tri projekta -NEST4WB koji se bavi novim energetskim kompetencijama i tehnologijama, Pelmob projekat koji se realizuje cilju popularizacije električne mobilnosti i Sfera – program održivog transporta u okviru zelene energije.

Povodom Dana Akademije, na svečanosti su uručene novčane nagrade najboljim studentima ove viokoškolske ustanove, a radnicima koji su u toku prethodnih godinu dana ispunili uslove za odlazak u penziju, uručene su zahvalnice.

U programu su učestvovali studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

U okviru projekta, NEST4WB,koji se bavi pitanjima vezanim za digitalizaciju energetskog sektora u Evropi, u prostorijama Akademije, danas je održan niz panela u kojima učestuje veliki broj eksperata iz više zemalja Zapadne Evrope ali i celog regiona.

Comments

Pročitaj još