• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Nikolom Đakovićem: Prava informacija je osnov demokratskog društva

Foto: PrintScreen

„Jedino na osnovu pravih i tačnih informacija građani mogu da se bave procesima koji se dešavaju oko njih, da se uključuju, razgovaraju i utiču na društvene procese i da drže svoje političke predstavnike odgovornim za svoje odluke. Prava informacija je osnov jednog demokratskog društva“, rekao je u podkastu Kim radija Nikola Đaković iz Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Kosova.

Nacionalni demokratski institut se od 2019. godine bavi temom dezinformacija na Kosovu.

„Dezinformacija je samo jedan segment, imamo male informacije, mizoginiju, govor mržnje i slično, to sve spada pod tematiku koju mi zovemo ‘poremećaj u integritetu informacija’. Smatramo da je to veoma bitan fenomen koji se u poslednje vreme veoma snažno širi širom sveta, ne samo ovde, kod nas, i da predstavlja globalni, regionalni i lokalni problem“, pojasnio je Nikola Đaković.

On je naveo da NDI pristupa problemu širenja dezinformacija kroz kreiranje različitih platformi na tri pomenuta nivoa.

„Smatramo da ova tematika mora uključiti različite aktere u društvu. Hteli smo da kreiramo različite platforme koje će omogućiti da, bez
obzira da li vi dolazite iz sfere medija, prava, nauke, politike, vladinog sektora ili ste samo zainteresovani građanin, možete da se uključite u bavljenje ovom tematikom i suzbijanje negativnih efekata koje dezinformacije proizvode“, dodao je.

Prava informacija je osnov jednog demokratskog društva pa je zbog toga, prema Đakovićevim rečima, za NDI to veoma važno.

„Ako imate netačne informacije automatski niste u mogućnosti da realizijete svoje građansko pravo“, kazao je on.

Na osnovu istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta utvrđeno je da se većina dezinformacija nalazi u netradicionalnim medijima.

„Na onlajn medijima i društvenim mrežama, gde postoji tendencija da svako može širiti vest, bez nekih provera, tako da imamo dosta veliki
spektrum dezinformacija koje se javljaju i kao takve utiču na društvene procese. Kada se odvijaju određeni društveni procesi koji su bitni, automatski dolazi do porasta broja dezonformacija“, naveo je Đaković.

Krajem prošle godine na Kosovu je održana šesta po redu Konferencija o integritetu informacija (DISICON). U pitanju je jedna od najvećih
platformi za diskusiju o dezinformacijama na Balkanu koja okuplja globalne, regionalne i lokalne eksperte.

„Kod DISICON-a smo se trudili da uključimo sve moguće aktere iz sveta medija, ekspertize, prava, nauke, politike, nevladinog sektora, građane koji su zainteresovani za ovu tematiku. Na poslednjem DISICON-u smo razgovarali o rodno zasnovanim dezinformacijama koje
predstavljaju ozbiljan problem u društvu“, istakao je Đaković.

Prema njegovim rečima, novinari spadaju u najbitnije aktere u zaštiti od dezinformacija.

„Naša saradnja sa Udruženjem novinara Kosova je počela januara 2021. godine i od tada smo imali niz različitih aktovnosti sa ciljem da se radi upravo na ovom negativnom fenomenu. Tu je bio niz radionica i aktivnosti gde smo mi podržavali Udruženje da radi u onom smeru za koj smatra da je potrebno kako bi se ovaj negativni efekat suzbio. Imali smo prilike da radimo sa novinarima, mladim novinarima, sa dosta urednika. Takođe, imali smo prilike da razgovaramo sa različitim medijskim ekspertima i pravnicima kako bi novinarima pomogli u njihovim radu“, rekao je on.

Đaković je u podkastu Kim radija najavio da će tokom ove godine biti organizovane još dve Konferencije o integritetu informacija.

Comments

Pročitaj još