• Početna>
  • Vesti>

“Nagrađeni zločin”, izložba fotografija i tribina o martovskom pogromu

Izložba fotografija „Nagrađeni zločin“ o pogromu 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture „Gračanica“. Istovremeno je održana tribina na kojoj su istoričari podsetili na događaj od pred 20 godina, ali i neke pre njih koji su uticali na nasilje pokrenuto prema Srbima u tom periodu.

U okviru programa koji je Dom kulture pripremio za obeležavanje dvadesete godišnjice ovog tragičnog događaja za Srbe na Kosovu održana je tribina i otvorena izložba sa istoimenim nazivom – „Nagrađeni zločin“.

Na fotografijama čiji su autori novinari Živojin Rakočević i Goran Avramović ali i Eparhija raško-prizrenska vide se posledice martovskog stradanja, zapaljene kuće, manastiri, škole, domovi zdravlja…

Istoričar, prof.dr Vladan Virijević kazao je da događaji iz marta 2004. nisu tu da bi čuvali kulturu sećanja, već kulturu bola. U istorijskom kontekstu on je martovsko nasilje uporedio sa „Vartelomejskom noći” iz 1572. Godine, te „Noćima dugih noževa“ i „Kristalnom noći“ jer, kako je rekao, svi oni su vezani za religioznu, odnosno ideološku komponentu.

To je, kako je rekao, bila borba za životni prostor.  „Cilj je bio etničko čišćenje teritorije. To osećamo na svojim plećima i danas u enklavama i svereno od reke Ibar. Taj proces stradanja i konačnog rešenja ovog pitanja dobija na akceleraciji i ide ka negativnom smeru“, kazao je Virijević.

Ono što ne može da se postigne diplomatskim putem, postiže se eksrtremnim nasiljem, kazao je istoričar Stefan Radojković, istrživač Instituta za političke studije u Beogradu.

On je na tribini govorio o međunarodnom aspektu ovog događaja, navodeći da međunarodna zajednica nije bila svesna u kom pravcu je nasilje otišlo, te da ono bilo usmereno i ka njihovoj imovini i životima. „ To je bila trauma za njih, oni su doživljavali terorističke napade, nije to njima bilo nepoznato, ali ovakav talas nasilja da je pogodio direktno njihova vozila, njihove kancelarije, njihove predstvanika, tu mislim na UN policiju, pripadnike Kfora, dok se nisu pojavili pripadnici SAD Kfora, dok nisu poleteli iz Napolja “, rekao je Radojković na tribini navodeći das u upravo pripadnici američkog Kfora došli u Čaglavicu i reagovali na nasilje.

Istoričar Marko Marković podsetio je na događaje koji su prethodili martovskom pogromu, pre svega u Čaglavici. Naveo je više zločina, ubistava, bacanje eksplozivnih naprava, povređivanja Srba iz ovog mesta. Ovi ali i događaji iz marta 2004. Godine uticali su i na promenu etničke strukture u Čaglavici, odnosno na prodaju imovine ovdašnjih Srba.

„Kada se sagledaju posledice lako se uočava da je pogrom bio dobro organizovan“, rekao je Marković.

„Uprkos prisustvu vojnika Kfora niko nije mogao da garantuje bezbednost“, dodao je on.

“Stradala je crkva Svetog Nikole i stradala je zgrada Ju programa gde su živeli Srbi. Pored Prištine u velikoj meri stradalo je i susedno Kosovo Polje, gde je pored srpskih domova, spaljena srpska škola, crkva, bolnica. U takvoj situaciji kada vam neko spali crkvu, bolnicu, školu, kakvu vam poruku šalje. Ne smemo zaboraviti kada je u pitanju centralno Kosovo stradanje Lipljana i Lipljanaca, ne možemo zaboraviti stradanje ljudi u Bresju i pogotovu u Čaglavici koja je bila epicentar tih nemilih dešavanja“, kazao je Marković, inače direktor Arhiva Kosova i Metohije, ali i stanovnik Čaglavice.

Međutim, istakao je da Srbi kao narod brzo zaboravljaju šta su doživeli, istakavši pritom da mladi ne znaju dovoljno o pogromu iz marta 2004. godine. “Ova tema je izuzetno bolna i osetljiva ali je izuzetno važna i o njoj se mora stalno govoriti”, naglasio je on.

Tribina i izložba fotografija su prvi događaji u okviru obeležavanja dve decenije od martovskog pogroma Srba na Kosovu. Narednih dana biće izloženi radovi likovnih umetnika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“, planirano je prikazivanje filma „Mrak“, reditelja Dušana Milića. U nedelju, na godišnjicu početka martovskog nasilja, u manastiru će biti služen parastos a potom će polagati bele ruže na instalaciji Missing u dvorištu Doma kulture, te oktrivanje spomenika žrtvama martovskog pogroma,  a predviđena je i akademija povodom ovog tragičnog događaja.

Comments

Pročitaj još