• Početna>
  • Vesti>

Montažne ekspoziture banke “Poštanska štedionica” u neposrednoj blizini administrativnih prelaza

Foto: Kancelarija za KiM

Banka Poštanska štedionica tokom vikenda postavila je četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare (na prostoru centralne Srbije), kako bi svojim klijentima sa KiM omogućila kontinuitet u isplatama novčane gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima kao i ostalim bankarskim uslugama, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

U proteklih mesec dana, dva puta je od strane Prištine zabranjen ulaz dinarske valute na Kosovo i Metohiju, podsećaju iz kancelarije, zbog čega su, kako navode, Srbi bili primorani, da zbog nestašice dinara, putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla, ali i da se suočavaju sa brojnim drugim problemima.

“Ove montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od administrativnih prelaza, s obzirom na to da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo.

Novopostavljene ekspoziture Banke Poštanska štedionica, počevši od danas, biće na raspolaganju građanima svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

“Klijenti Poštanske štedionice u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, zatim uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i druge bankarske poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama Banke, pri čemu će u svakoj montažnoj ekspozituri, uvek biti na raspolaganju po dvoje zaposlenih bankarskih radnika. Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta.
Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama.

Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju… kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza.

Postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu Kosova i Metohije ostaju aktivne.

Kancelarija za KiM je podsetila da je postavljanjem ekspozitura u blizini administrativnih prelaza, u postojećim teškim uslovima za Srbe sa KiM, omogućen koliko toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu. Ovo tehničko rešenje je naravno samo privremenog karaktera, sve dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Beograd sve vreme, odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, kako bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa Srbe na KiM.

Comments

Pročitaj još