• Početna>
  • Vesti>

Manifestacija ,,Čuvari tradicije” u hramu Svetog Nikole u Prištini

Foto: RTV Gračanica

Udruženje žena „Tradicijom kroz vekove“ održalo je prvu manifestaciju „Čuvari tradicije“ u crkvi Svetog Nikole u Prištini, nakon  svete  liturgije koju je služio prištinski paroh Staniša Arsić.

„Ne zaboravite da su mnogi od vas ovde kršteni, venčani i slavili svoju slavu. Nadam se da ćemo nastaviti ovako da se okupljamo“, rekao je prištinski paroh.

Predsednica udruženja žena „Tradicijom kroz vekove“, Danijela Simonović je istakla da našu kulturu i identitet čuvaju hrabre žene, majke i bake.

„Cilj ove organizacije jeste očuvanje naše porodice, našeg postojanja na ovim prostorima. Ovo su hrabre majke i bake. Drago mi je što ste danas ovde i što ste dali podršku našem Udruženju“, rekla je Simonović. 

Predstavljena je i pevačka grupa „Kosovke“, tradicionalni kulinarski specijaliteti i ono po čemu se ovo Udruženje ponosi , slavski kolač i raznovrsni obredni hlebovi. Upriličena je i prava izložba  živopisnih  rukotvorina.

Iz udruženja poručuju da će se potruditi da ova manifestacija poprimi tradicionalni karakter i pozivaju sve žene da im se pridruže i pokažu svoje umeće,kako u izradi rukotvorina, tako i u pripremi bogate srpske trpeze.

Na kraju manifestacije ispred Hrama u Prištini odigrano je srpsko kolo sa pesmom „Oro se vije kraj manastira“.

Comments

Pročitaj još