• Početna>
  • Vesti>

Kusari-Ljilja: Slanje nacrta Statuta ZSO ne bi promenilo stanje na terenu

Nakon serije zahteva Zapada upućenih Prištini – da prosledi Ustavnom sudu nacrt statuta za ZSO koji je izradila Evropska unija, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja poručuje da to ne bi promenilo stanje na terenu na Severu Kosova. Ujedno objašnjava zbog čega Priština to do sada nije učinila.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari-Ljilja (Lila) kazala je danas da nacrt statuta za ZSO nije upućen na razmatranje kosovskom Ustavnom sudu, jer je Priština očekivala da će da se „odrazi“ na komentare koje je prethodno u vezi sa ovim dokumentom Priština poslala izaslaniku EU za dijalog, Miroslavu Lajčaku, prenosi Kosova Press.

Sa druge strane, kaže da se situacija na Severu Kosova ne bi promenila čak i ukoliko bi Priština to učinila.

„Nije kao da bi se situacija na terenu mnogo promenila da se nacrt statuta uputi Ustavnom sudu. Na terenu se situacija menja kada postoji normalnost u funkcionisanju života, što se vidi i ima je u svakom mestu na Kosovu“, navodi Kusari Ljilja.

Ona čak tvrdi da „najnoviji dokazi“ pokazuju da je bezbednost na Severu Kosova povećana.

Nema napretka u dijalogu dok se Beograd ne „kazni zbog Banjske“

Sa druge strane, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja je optužila zvanični Beograd da nije konstruktivan u dijalogu.

„Sve dok ne postoje kaznene mere protiv Srbije za teroristički napad u Banjskoj i dok susedna država štiti ljude koji su učestvovali u agresiji na Kosovo, teško je reći da može da se krene napred u dijalog“, kazala je.

Upravo zbog toga je i skeptična da će biti napretka u dijalogu pred izbore u Evropskoj uniji.

Politički nivo u vezi sa uredbom CBK je završen

Govoreći o uredbi CBK, koja zabranjuje upotrebu srpskog dinara u platnom prometu na Kosovu, ali i mogućnosti da se o ovoj temi razgovara na nivou glavnih pregovarača u Briselu, što takođe zahteva Zapad, Kusari-Ljilja je rekla da jedino može da se razgovara o pronalaženju olakšavajućih mehanizama za konverziju dinara u evro.

„Politički nivo u vezi sa ovim pitanjem je završen, jer je predviđeno da na Kosovu imamo valutu koja se koristi za unutrašnja plaćanja. Jedino pitanje o kome se može razgovarati u vezi sa ovom temom je mehanizam za olakšavanje privremene procedure, a ne promena ili razmišljanje o upotrebi druge valute na Kosovu“, naglasila je ona.

Comments

Pročitaj još