• Početna>
  • Vesti>

Centralno obeležavanje martovskog pogroma 11. marta u Gračanici

Foto Dom kulture Gračanica

Povodom dvadeset godina od 17. Marta na Kosovu i Metohiji, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju centralno obeležavanje ovog nasilja programom: „Pogrom – Nagrađeni zločin“.

Program je koncipiran kao nedelja sećanja na Pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, otkrivanje spomen ploče žrtvama i svečanu akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju – navode iz Doma kulture Gračanica.

Prvi u nizu događaja je tribina i izložba fotografija „Pogrom 17. marta 2004. – Nagrađeni zločin“, koji će se održati u ponedeljak, 11. marta, u 19 časova, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Učesnici tribine, sa naučne strane, pokušaće da odgovore na ključna pitanja uzroka, razmera i posledica Martovskog pogroma, i ukazaće na potrebu proučavanja jednog od najvećih zločina savremene istorije.

Izložba fotografija, od kojih su neke obišle svet, prikazuje fenomen zla, kao i na ugrožene tačke stradanja.

Na tribini će govoriti: dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC; prof. dr Vladan Virijević; istoričar Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije; istoričar Stefan Radojković, istrživač – saradnik Instituta za političke studije u Beogradu.

Comments

Pročitaj još