• Početna>
  • Vesti>

Prosvetni radnici: Svoje vreme i energiju ne želimo da trošimo čekajući u redovima, već na obrazovanje i vaspitanje generacija

Foto: Radio Mitrovica sever

Ispred filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici ovog jutra okupilo se oko 200 prosvetnih radnika, koji su došli da podignu svoja primanja.

Nakon odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa na Kosovu koja je stupila na snagu pre više od mesec dana, građani su primorani da i po nekoliko sati stoje u redovima kako bi podigli ograničen iznos novca.

Učiteljica Katarina Petronijević kaže da im je jako teško, a da je ovo već drugi mesec kako ne mogu da podignu svoja primanja u punom iznosu.

„U mojoj porodici samo ja radim i moram da izdržavam celu porodicu. Treba otići do centralne Srbije i podići sopstveni novac koji sam zaradila, kako bih prehranila porodicu i nabavim sve ono što nam je potrebno. Zaista, jako je teško i ne znam do kada ćemo ovako da izdržimo“ rekla je Petronijević.

Profesor Aleksandar Janićijević rekao je da profesori žele da obrazuju učenike, a ne da čekaju u dugim redovima.

„Mi, prosvetni radnici ne želimo da trošimo svoje vreme i energiju čekajući u redovima za zarađeni novac, već svoju energiju i vreme želimo da trošimo na obrazovanje i vaspitanje generacija, kao što smo to radili, a ja lično više od 30 godina“ rekao je Janićijević.

Profesorka Snežana Vulićević navela je da su redovi i čekanje postali svakodnevnica, jer građani nisu u mogućnosti da podignu pun iznos zarađene plate.

„Mlađima je možda lakše da odu do Raške ili Novog Pazara da podignu novac, ali šta je sa penzionerima, sa primaocima socijalne pomoći, kada je njima i izlazak iz kuće ponekad težak, a još da čekaju u redovima koji su od ujutru do kasno popodne. To se svakako odrazilo za naš život, sve je teže da se izmire računi, da se kupe namirnice, za neke osnovne potrebe, u školama već nedostaje higijenskih sredstava. Čak ni krede, koje su nam neophodne za svakodnevni rad, nismo u mogućnosti da pribavimo jer ne možemo zbog zabrane Prištine da nabavimo ono što nam je potrebno“ rekla je Vulićević i dodala da se nada da će problem uskoro biti rešen.

Odluka Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarskoj valuti, stupila je na snagu 1. februara, a od tada na područje Kosova ne ulaze dinari. Banka Poštanska štedionica, koja jedina može da vrši isplatu u ovoj valuti, raspolaže ograničenom količinom novca.

Comments

Pročitaj još