• Početna>
  • Vesti>

Radnici komunalnih preduzeća “Standard” i “Vodovod – Ibar” u redovima čekaju platu: Preliva se čaša žuči

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa na Kosovu koja je stupila na snagu pre više od mesec dana, građani su primorani da i po nekoliko sati stoje u redovima kako bi podigli ograničen iznos novca.

Ispred filijale Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, od ranih jutarnjih sati je velika gužva. U redu stoje radnici JKP „Standard“ i JKP „Vodovod – Ibar“ kojima je juče popodne, plata prispela na račune.

„Plata nam je bila i ne možemo celu da podignemo. Podigla sam 10.000 dinara što je malo za svakodnevni život. Mnogi od nas nisu u mogućnosti da odu do centralne Srbije, mi mlađi možemo, stariji ne mogu”, kaže Slađana Milenković, radnica JKP “Standard“.

Ovakva odluka, dodaje, značajno je otežala život običnih građana koji samo žele da žive normalno, od svog poštenog rada.

,,Odluka da nam se oduzme pravo na isplatu jedinih sredstava za život, preliva ionako punu čašu ‘žuči’ koja svakodnevno stiže iz Prištine”, dodaje Milenković i napominje da su najugroženija starija lica koja nisu u mogućnosti da podignu penzije, posebno oni koji ih ne primaju na račun,već na kućne adrese posredstvom čeka.

Aleksa Radosavljević, zaposlen u JKP „Vodovod – Ibar“ kaže da plata redovno leže na račun, ali da uprkos tome, ona nije dostupna građanima i to je veliki problem, naročito za porodične ljude.

„Novca nema u bankama. Veoma je teška situacija… Šta da vam kažem… I ako krenem za centralnu Srbiju, prave se gužve na Jarinju, pa i tu čekamo po dva sata“.

Još jedan radnik JKP „Standard“, koji dolazi iz romske zajednice priča da je juče popodne dobio poruku od banke da je plata „legla“.

„Odmah sam došao do banke ali bila je velika gužva. Evo vidite i danas je…U „Čistoći“ nas ima 70% Roma. Imamo decu, imamo porodice. Ne možemo da podignemo novac nikako. Možemo, ali nešto malo, nedovoljno je to. Može samo 10.000 dinara i to će da ode, pa treba opet sutra da stanemu red. Otežava život ovo, mnogo“.

Odluka Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarskoj valuti, stupila je na snagu 1. februara. Od tada na područje Kosova ne ulaze dinari, a Banka Poštanska štedionica, koja jedina može da vrši isplatu u ovoj valuti, raspolaže ograničenom količinom novca. Isplata se vrši isključivo na šalterima, dok su bankomati skoro mesec dana van funkcije.

Comments

Pročitaj još