• Početna>
  • Vesti>

Kurti na prijemu u ambasadi Bugarske: Hvala što ste 1999. otvorili vazdušni prostor za bombardovanje Srbije

Foto: Economia online

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na prijemu koji je povodom Dana državnosti sinoć organizovao ambasador Bugarske u Prištini Hristo Guđev rekao, da Kosovo i Bugarsku ujedinjuje orijentacija ka demokratiji i vladavini prava i zahvalio se što je Bugarska 1999. otvorila vazdušni prostor za Nato prilikom bombardovanja Srbije.

„Našu zemlju Kosovo i našeg saveznika Bugarsku takođe ujedinjuje naša orijentacija ka demokratiji i vladavini prava, u trenutku kada se autokrate u regionu podstiču da ugroze demokratske vrednosti”, rekao je Kurti.

On je naveo da će Kosovo ove godine obeležiti 25 godina oslobođenja i zahvalio Bugarskoj što je otvorila svoj vazdušni prostor za Nato avione 1999. godine tokom bombardovanja Srbije kojim je, kako je rekao, “okončan genocid nad kosovskim Albancima”.

“Takođe, Kosovo nije zaboravilo da su bugarske vlasti prve otkrile operaciju ‘Potkovica’ – plan Srbije za etničko čišćenje Albanaca sa Kosova. Dani narodnog oslobođenja, kao što su Dan oslobođenja Bugarske i Dan oslobođenja Kosova koje ćemo obeležiti u junu, prilike su u kojima se moramo prisetiti i istorije kako su se naši narodi oslobađali, jer sećajući se kako smo mi osvojili našu slobodu, mi ćemo takođe znati da je zaštitimo“, rekao je Kurti.

Prijemu su prisustvovali i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, bivši predsednik Farmir Sejdiu, kao i diplomatski kor akreditovan u Prištini.

Comments

Pročitaj još