• Početna>
  • Vesti>

Imenovan izvestilac EP za ukidanje viza Srbima sa Kosova

Foto: "X"

Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec imenovan je za izvestioca za ukidanje viza za Srbe sa Kosova kojima pasoš izdaje Koordinaciona uprava, a koji su trenutni jedini sa Zapadnog Balkana kojima treba viza za putovanje u EU.

Nemec je na društvenoj mreži “X” saopštio da ga je Komitet za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta zvanično imenovao za tu ulogu.

“Komitet za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta me je zvanično imenovao za izvestioca za ukidanje viza za kosovske Srbe, koji su nosioci specijalnih pasoša i jedini na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza za putovanje u EU. Nadam se brzom prihvatanju”, saopštio je Nemec na društvenoj mreži “X”.

On će pripremiti izveštaj o izmenama Uredbe EU iz 2018. godine, koji se odnosi na građane sa srpskim pasošima Koordinacione uprave.

Uredba iz 2018. godine sadrži listu trećih zemalja čiji državljani moraju da imaju vizu za ulazak u EU.

Srbija je prebačena na listu zemalja čijim državljanima ne treba viza Uredbom Saveta iz 2009. Taj akt međutim ne važi za kosovske Srbe sa srpskim pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava.

Nakon što je Kosovo dobilo bezvizni režim, oni sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima za putovanje u EU treba viza.

Evropska komisija je u novembru 2023. godine predložila izmene Uredbe iz 2018. godine, jer je ocenila da su prestali da postoje razlozi za isključenje kosovskih Srba iz bezviznog režima nakon što je Kosovo dobilo bezvizni režim.

Comments

Pročitaj još