• Početna>
  • Vesti>

Eparhija: Očekujemo izvršenje odluke Ustavnog suda o upisu zemlje manastira u katastar

Foto: Fejsbuk, Manastir Visoki Dečani

Eparhija raško – prizrenska saopštila je da ni njih ni manastir Visoki Dečani, niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru, i izrazila očekivanje da će institucije u Prištini konačno uraditi svoj deo posla u skladu sa zakonom i upisati zemlju manastira u katastar.

Poslednjih godina svedoci smo više izjava najviših kosovskih zvaničnika da odluka Ustavnog Suda o zemlji manastira Dečani navodno nije legalno donesena i da ne može biti izvršena i da o njoj treba da se vodi nekakav dijalog sa Crkvom”, navodi se u odgovoru Eparhije objavljenom na internet platformi X.

Saopštili su da je Eparhija nakon konsultacija koje je imala sa pravnim savetnicima i više kontakata sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, iznela stav da se oko pomenute odluke Ustavnog suda, koja je obavezujuća i konačna, ne može voditi nikakav dijalog, niti praviti dogovor jer je to protivno zakonskim principima u svim demokratskim društvima. 

Budući da je opština Dečani godinama odbijala da izvrši odluku Ustavnog suda, kako navode iz Eparhije, obraćali su se i centralnom katastru Kosova koji ima puno pravo da upiše zemlju čime bi se sutomatski ažuriralo katastarsko stanje imovine manastira na opštinskom nivou.

Ustavni sud Kosova se takođe u međuvremenu oglašavao da se odluka mora sprovesti, ukazuju i dodaju da nažalost, nisu naišli na razumevanje ni spremnost da se odluka izvrši ni od strane lokalnog ni centralnog katastra Kosova bez ikakvog obrazloženja.

“Naš slučaj je konstantno bio prebacivan sa opštinskog na centralni i sa centralnog na opštinski nivo i na taj način se uporno izbegavalo izvršenje odluke 8 godina. Zato očekujemo da kosovske institucije konačno urade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu našu zemlju u katastar i manastiru izdaju uredan posedovni list u skladu sa sudskom presudom. Smatramo da bi to bio značajan korak za vladavinu prava”, navodi se u odgovoru.

Što se tiče spremnosti za dijalog u cilju unapređenja života i rešavanja praktičnih pitanja, kako navode, Srpska pravoslavna crkva uvek je bila i ostala otvorena za razgovor sa svim ljudima dobre volje, što se na delu pokazivalo svih ovih godina, poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Zvaničnici u Prištini se već godinama javno protive primeni odluke Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani.

Međutim, prema pisanju više prištinskih medija, kosovska vlada je sada navodno pristala na primenu odluke, odnosno očekuje od lokalne vlasti da to učini, jer je reč o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u april.

.Sa druge strane, gradonačelnik Dečana, ostaje pri starom stavu. Kosovska vlada se do sada nije oglašavala povodom ovih medijskih navoda.

Comments

Pročitaj još