• Početna>
  • Vesti>

„Kosovske zlatne niti“: Za očuvanje tradicije, običaja i Luku Sekulića

Foto: Kim print screen

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela je organizovalo manifestaciju „Kosovske zlatne niti“ čiji je cilj očuvanje običaja, tradicije, ali i prezentacija rukotvorina, nacionalnih jela i izvorne muzike. U okviru programa je priređena i humanitarna prodaja izloženih proizvoda, a sav prihod je namenjen lečenju Luke Sekulića.

Svaka manifestacija koja se organizuje je značajna jer se tako čuva kultura jednog naroda, rekla je predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordana Đorić.

„Kosovski ukusi znaju da ostave trag“

„Ovu lepotu koju smo danas videli kroz rukotvorine zavređuje da se manifestacije češće organizuju, da mi uživamo, ali i da žene koje ih izrađuju imaju priliku da ih prezentuju“, dodala je ona.

Na manifestaciji su predstavljena i stara nacionalna jela koja pripremaju članice ovog udruženja.

„Ukusi kosovski znaju da ostave trag, pa da posetioci ponovo dođu i kažu: ‘Tamo je odlična hrana, idemo da okusimo nešto od naših tradicionalnih jela”, zaključila je Đorićeva.

Osim tradicionalnih jela, predstavljene su i narodne nošnje, vezene košulje, prsluci, suknje, haljinice, vunene čarape i pletene torbe. Bili su izloženi i domaći med i rakija.

Barenica kao česnica

„Za naš kraj je karakteristična narodnja nošnja. Obučemo je za svadbu i veselja, to je naša tradicija”, kazala je Smiljana Jovanović iz Stanišora kod Gnjilana.

Nacionalna jela poput pogače, barenice, salčića, pihtija i sarmi su nezaobilazni deo svakog predstavljanja ovog udruženja javnosti.

„Mi predstavljamo našu nacionalnu hranu sa Kosova, a ovog puta je to humanitarnog karaktera za dečaka (Luku Sekulića). Inače, spremamo sve. Donela sam salčiće koje pravim 45 godina, kao i barenicu. Ono što je česnica u centralnoj Srbiji, to je kod nas barenica. Donela sam i kiflice, kao i svaka žena što je donela ono šta smo se dogovorili. Uglavnom, ima svega”, kazala je Koviljka Trajković iz Lapljeg Sela.

Simbolične nagrade najuspešnijima

Na ovoj manifestaciji su uručene i simbolične nagrade i to: Kristini Ristić za najlepši štand, Violeti Nedeljković za najlepši proizvod i Jorgovanki Stojković za izradu najlepše narodne nošnje.

Mladi izvođači iz Lapljeg Sela, Gračnice, Štrpca i Kosovske Kamenice pevali su izvorne pesme, a u programu su učestvovali i estradni umetnici Danka Stoiljković i Ranko Šemić.

Comments

Pročitaj još