• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Obeležavanje dvadesetogodišnjice pogroma na KiM

Foto: Dom kulture Gračanica

Povodom dvadeset godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, Dom kulture Gračanica i Galerija umetnosti Priština, organizuju centralno obeležavanje ovog tragičnog događaja programom: “Pogrom – Nagrađeni zločin“.

Program je koncipiran kao svojevrsna nedelja sećanja na Pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, podizanje spomenika žrtvama i svečanu akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju. Tih dana, 17. i 18. marta 2004. godine stradalo je 19 ljudi, više od 900 domova je spaljeno, dok je oko 4.000 Srba proterano, a uništeno i oskrnavljeno je 39 crkava, manastira, crkvišta i verskih obeležja, kao i grobalja i spomenika. U programu će učestvovati svedoci pogroma, umetnici, učenici i profesori, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zvaničnici državnih institucija.

Tribina „Pogrom 17. Mart 2004. godine – Nagrađeni zločin“  i izložba fotografija „Pogrom 17. marta 2004. – Nagrađeni zločin“ biće održana 11. marta u 19 časova.

Na tribini će govoriti : dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC; prof. dr Vladan Virijević; istoričar Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije; Stefan Radojković, istoričar.Učesnici tribine, sa naučne strane, pokušaće da odgovore na ključna pitanja uzroka, razmera i posledica martovskog pogroma, i ukazaće na potrebu proučavanja jednog od najvećih zločina naše savremene istorije. Izložba fotografija, od kojih su neke obišle čitav svet, prikazuje fenomen zla i naugroženije tačka stradanja.

13.03. u 19:00 – Izložba slika sa devete likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2023.“, jeste direktna podrška obnovi uništenog nasleđa i održava se svake godine u stradalom manastiru Svetih arhangela kod Prizrena. Umetnici obnavljaju i čuvaju sećanje na prošlosti i bogato srpsko kulturno nasleđe, i svojim radom na terenu oživljavaju ključne duhovne i  kulturne tačke na Kosovu i Metohiji. Učesnici kolonije bili su: Nevena Kostić, Ivan Galjak, Miljana Drašković, Teodora Rakidžić, Milan Đurić, Šandor Šlajf, Marija Stanojlović.

14.03. u 19:00 – Prikazivanje filma „Mrak“ reditelja Dušana Milića.

Radnja filma smeštena je u vreme martovskog Pogroma na Kosovu i Metohiji. U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

17.03. u 11:00 – Parastos u manastiru Gracanica, praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica.

17.03. u 11:30 – Otkrivanje spomenika ubijenima u Pogromu 17.marta 2024.

Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića i biće postavljen u dvorištu Doma kulture Gračanica.

17.03. u 12:00 – Svečana akademija

Na akademiji će učestvovati: Predstavnici Eparhije raško – prizrenske, Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije, načelnik kosovskog okruga Srđan Popović, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi,  Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom Pogroma (Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić).  

Neka ova nedelja sećanja bude prilika da zajedno odamo počast žrtvama i očuvamo sećanje na prošlost.

Pokrovitelji obeležavanja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije i SG Priština. 

Comments

Pročitaj još