• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorkom Nemačke: Pravi razlog odluke o ukidanju dinara je proterivanje Srba

Foto: Kancelarja za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, saopšteno je iz Kancelarije. Teme razgovora bile su političko – bezbednosna situacija na Kosovu i poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, nedavno održana u Briselu.

Petković je, prema informacijama datim u saopštenju, istakao da je tema razgovora u Briselu bila potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca. Skrenuo je pažnju da ova odluka takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

“Jasno je da je pravi razlog odluke o ukidanju dinara kao sredstava plaćanja i platnog prometa sa centralnom Srbijom, proterivanje Srba iz pokrajine i ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju upozorenje direktora Kancelarije za KiM.

U saopštenju stoji da je tokom razgovora Petković ocenio da je providna namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je, u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda koji će nastaviti da insistira na formiranju ZSO.

Petković je naglasio da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu.

“U tom smislu, neophodno je da Banka Poštnska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na KiM, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja”, rekao je Petković.

Na kraju, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je skrenuo pažnju da je nedolaskom Besnika Bisljimija u Brisel, Priština, kako je istaknuto u saopštenju, nastavila da opstruira dijalog i ugrožava napore u normalizaciji odnosa, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Comments

Pročitaj još