Da li je KFOR blagonaklon prema Kurtiju ili Srbima?

Foto: Preuzeto sa Radio Goraždevca

Portal Srbija danas objavio je 29. februara vest pod naslovom “TURSKI VOJNICI STIŽU NA KOSOVO: Ankara šalje još jedan kontingent Kurtiju! ZAMENIĆE one koji su bili BLAGONAKLONI prema Srbima”, koji ima tendenciju i senzacionalističku nijansu koja je usmerena na manipulaciju nad čitaociama i stvaranje napetosti.

Naslov sugeriše da dolazak turskih vojnika na Kosovo nosi određeni kontekst povezan sa Kosovskim premijerom Kurtijem. Navođenje da će turski vojnici zameniti one koji su bili “blagonakloni prema Srbima” sugeriše da će se desiti neka dramatična promena u pristupu prema Srbima na Kosovu, što može izazvati zabrinutost ili podstaknuti negativne percepcije o turskim pripadnicima KFOR-a.

Korišćenjem fraza poput “zameniće one koji su bili blagonakloni prema Srbima”, naslov sugeriše da su prethodni italijanski vojnici na neki način bili blagonaklonjeni prema Srbima na Kosovu. Ovakva tvrdnja može izazvati polarizaciju među različitim etničkim grupama na Kosovu.

Šta je zapravo istina?

KFOR je saopštio da će turski kontigent KFOR-a došao je na Kosovo i zameniće jedinicu italijanskih trupa koje su prethodno bile raspoređene kao deo rezervnih snaga dodeljenih KFOR-u.

Na svom nalogu na mreži X (Twiter) KFOR navodi da će nastaviti da pruža bezbedno okruženje i da raspoređivanje turskog kontigenta odražava čvrstu posvećenost KFOR-a u tom smislu, i u skladu sa mandatom i rezolucijom 1244 SB UN iz 1999-te godine.

Prema podacima iz 2023. godine KFOR broji nešto manje od 5.000 vojnika iz 27 zemalja, pod komandom NATO-a, a na osnovu rezolucije 1244 saveta bezbednosti ujedinjenih nacija iz 1999-te godine.

Turski general-major Ozkan Ulutas stupio je sredinom oktobra 2023. na dužnost kao 28. komandant KFOR-a, preuzimajući upravljanje tom međunarodnom mirovnom misijom od svog italijanskog kolege Anđela Mikelea Ristuće.

Comments

Pročitaj još