• Početna>
  • Vesti>

Elek: Situacija u KBC-u Kosovska Mitrovica alarmantna, međunarodna zajednica da utiče na odluku Prištine o ukidanju dinara

Foto: Radio Mitrovica sever

Kolegijum Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica uputio je apel međunarodnoj zajednici i svim političkim faktorima da utiču na Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara i platnog prometa.

Kako je na konferenciji za medije izjavio v.d direktora KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek, situacija u KBC-u je zbog uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara izuzetno teška i alarmantna a njegovo funkcionisanje je veoma otežano.

 „Ova konferencija za štampu je ujedno i apel međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu da se ova odluka odloži. Mi smo pristalice dijaloga, mirnog rešenja ove odluke, a ne ovako naglog donošenja jednostranih odluka, koje imaju jedan cilj a to je eskalacija problema na terenu koja utiče i na zdravstvene radnike a takođe i na običan narod. Time se običnom narodu šalje signal da treba da napusti ove prostore zato što uskoro neće imati svoju valutu“ rekao je Elek.

Najavio je razgovore sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvom.

„Razgovaraćemo sa resornim ministarstvom, Vladom Republike Srbije, nadamo se da će prevladati razum i da ćemo imati adekvatno i kompromisno rešenje na obostrano zadovoljstvo, a prevashodno srpske zajednice koja živi na Kosovu i Metohiji“ istakao je Elek.

Kazao je da je preko 1.700 zaposlenih direktno ugroženo, jer ne mogu da podignu svoje lične dohotke. Rekao je da su najranjivija kategorija bolesnici i dodao da polako ponestaju zalihe hrane.

„Najugroženiji su dijabetičari, jer su na posebnom režimu ishrane, operisani pacijenti i pacijenti koji boluju od najtežih bolesti“ rekao je on.

Elek je istakao da takođe postoji problem kupovinom goriva za sanitetska vozila, jer kako je rekao, gorivo nije moguće adekvatno platiti.

„Ono što nas ohrabruje su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da novca ima dovoljno“ naveo je.

Elek je podesetio i na probleme sa grejanjem, održavanjem KBC-a i plaćanjem usluga, i ostalih problema koji su posledica ukidanja dinara.

Comments

Pročitaj još