• Početna>
  • Vesti>

Izložba radova novih članova Udruženja likovnih umetnika KiM: Odraz kulturnog i umetničkog identiteta ovih prostora

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba radova novih članova Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije otvorena je večeras u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Na izložbi su predstavljeni radovi 12 novoprimljenih umetnika ovog udruženja, koji su se kroz svoj umetnički prikaz predstavili u različitim likovnim tehnikama.

Direktor Gradskog muzeja Vladimir Antić je pozdravio sve prisutne i umetnicima poželeo dobrodošlicu u Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Kustos Gradskog muzeja Filip Karamarković istakao da im je čast što su po drugi put uspešno realizovali izložbu novih članova ovog Udruženja.

„Svojim umetničkim izrazom i delima, na platnu, papiru, mermeru i keramici, obeležili su ovogodišnje stvaralašvo na Kosovu i Metohiji, koje je danas nažalost, skučeno samo na umetničku scenu Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Gračanice i pojedinih enklava na jugu. Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije jedno je od malobrojnih preostalih hramova kreativnosti, koje predstavlja odraz kulturnog i umetničkog identiteta sa ovih prostora“ rekao je Karamarković.

Karamarković je istakao da Iako je scena kosovskometohijskih umetnika umanjena, ona danas zrači jače i izrazitije nego iakada ranije.

„Gradski muzej Kosovske Mitrovice kao krovna institucija izučavanja zaštite, promocije nasleđa, kulture i umetnosti, uviđa i raduje se ovom zraku stvaralaštva, kojem svim srcem treba ohrabriti i promovisati, u nadi da će se umetnost predstavljena pred vama, daleko videti i ceniti“ naveo je Karamarković.

Predsednica Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije Vesna Sekulić kazala je da prijem novih članova i samo organizovanje izložbe izuzetna i veoma bitna stvar za umetnike, jer imaju mogućnost da se predstave i napreduju u svojoj daljoj umetničkoj karijeri.

„Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije je u jednom trenutku stagniralo, bilo je na ivici da više ne radi. Mi smo se pokrenuli, i nadam se da će ovih novih 12 ljudi dati doprinos da mi nastavimo još bolje i lepše da radimo. Ispred nas je, nadam se, dobra saradnja“ rekla je Sekulić.

Slikar Slobodan Rakić kaže da je za njega velika čast što je postao član Udruženja likovnih umetnika.

„Kao novog člana Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije, za mene je velika čast što sam jedan od pokretača likovnih akademskih građana, da razmišljaju o umetnosti, lepim stvarima. Mi smo izabrani i primljeni u društvo da menjamo svet i predstavimo lepšu stranu života“ naveo je Rakić.

Stefana Živković master vajar, koja se skulpturom bavi duži niz godina, na ovoj izložbi je predstavila svoja dva rada, koja su deo njene završne izložbe na studijama. Kaže da je kulturno nasleđe ostavilo pečat na njene radove, dok inspiraciju u materijalima kombinuje, a u pitanju su veštački i prirodni materijali.

„Na jednom od radova sam kombinovala mermer i vunu, na drugom mermer i poliakril. Trudim se da nadovežem jednu formu na drugu i tako gradim strukturalne kompozicije, koje su malo neobične ali nadam se prihvatiljive publici“ rekla je Živković.

Živković kaže da prijem u Udruženje likovnih umetnika i sama izložba zaista znači puno, jer predstavlja priliku da se kao umetnik predstavite lokalnoj kulturnoj javnosti.

„Već dugo godina živim u Kosovskoj Mitrovici i ovo je prilika da se predstavim lokalnoj publici i napravim zaokret na svoj svaralački rad od perioda školovanja do sada. Prijem u Udruženje je velika čast za mene kao umetnika. Jako je bitno biti u nekoj skupini, jer kada smo zajedno mnogo smo jači i mnogo lakše možemo da realizujemo svoje ideje“ rekla je ona.

Svoje radove u Gradskom muzeju su izložili Violeta Ćuković, Milica Miletić, Slobodan Rakić, Stefana Živković, Tamara Mićović, Jelena Milićević, Sanja Đorđević, Ivan Galjk, Sead Zejnelagić, Julija Dubovac, Dalibor Milojković i Robert Dimitrijević.

Ovo je druga po redu izložba radova novih članova Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije, a zainteresovani izložbu mogu pogledati do 15. marta.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još