• Početna>
  • Vesti>

Suđenje Tačiju: Svedok na srpskom opisao zlostavljanje OVK u Prizrenu 1999.

Foto: Specijalizovana veća Kosova

Na haškom procesu bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, zaštićeni svedok optužbe je danas opisao kako ga je OVK, u leto 1999. u Prizrenu, otela i zlostavljala.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok pod šifrom 1140 iskaz je dao na srpskom jeziku, preko video-veze, ali na sednici zatvorenoj za javnost.

U ranije objavljenim spisima tužilaštva piše da je OVK svedoka privela na ulici u Prizrenu i potom ga odvela u lokalni štab te albanske paravojske.

Usput su ga pripadnici OVK „tukli kundacima, pesničili i vređali na nacionalnoj osnovi“.

Jedan starešina OVK ga je u štabu isleđivao i optužio da je počinio zločine nad Albancima, dok su ga drugi vojnici „smenjujući se, u grupama udarali pesnicama, štapovima, bejzbol palicama i cevima“.

Upućujući mu uvrede na nacionalnoj osnovi, islednik je svedoka „prisilio“ da učini nešto što je u dokumentu tužilaštva redigovano.

U pritvoru, svedok 1140 bio je očevidac kada su pripadnici OVK privodili i maltretirali druge ljude.

Svedok je ispričao da je iste večeri bio pušten na slobodu posle intervencije jednog starešine OVK koga je odranije poznavao.

Pre nego što je otišao sa Kosova, svedok je, kako je rekao u kratkom otvorenom delu zasedanja, prenoćio u dvorištu prizrenske Bogoslovije.

Glavni iskaz svedoka 1140 je završen, a do kraja današnjeg ročišta unakrsno će ga, na privatnom zasedanju, ispitivati branioci optuženih.

Današnji svedok je 47. od početka sudjenja, 3. aprila 2023. po odluci suda, tužioci svoj dokazni postupak i saslušanje još 144 svedoka moraju okončati do aprila iduće godine.

Tači (55), Veselji (56), Seljimi (52) i Krasnići (73) optuženi su za zlodela počinjena u 43 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, najmanje 98 od približno 407 pritvorenika je bilo ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti; 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Četvorica optuženih terete se u 10 tačaka optužnice za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Comments

Pročitaj još